The World of Sugar. How the Sweet Stuff Transformed Our Politics, Health, and Environment over 2,000 Years

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5007/1984-9222.2023.e101301

Keywords:

sugar, globalization, production agency

Abstract

Book review: BOSMA, Ulbe. The World of Sugar. How the Sweet Stuff Transformed Our Politics, Health, and Environment over 2,000 Years. Cambridge, Mass.: Harvard UP, 2023.

Author Biography

Christine Dabat, Federal University of Pernambuco

Professora na UFPE.

References

ARAÚJO, Espedito Rufino de. O trator e o ‘Burro sem Rabo’. Consequências da modernização agrícola sobre a mão de obra na região canavieira de Pernambuco – Brasil. Genève: IUED (mimeo), 1990.

BAXA, Jakob; BRUHNS, Guntwin. Zucker im Leben der Völker. Berlin: A. Barten, 1967.

BIAVASCHI, Magda Barros. O Direito do Trabalho no Brasil 1930-1942. A construção do sujeito de direitos trabalhistas. São Paulo: Associação Luso-Brasileira de Juristas do Trabalho (Jutra), 2007.

BOSMA, Ulbe. The Sugar Plantation in India and Indonesia. Industrial Production 1770-2010. New York: Cambridge University Press, 2013.

CAHIERS DE L’IUED, n. 8/9. Le village piégé. Urbanisation et agro-industrie sucrière en Côte d’Ivoire. Paris/ Genève: IUED/PUF, 1978.

DEERR, Noel. The History of Sugar. 2 vol. London: Chapman and Hall, 1949.

FERREIRA FILHO, José Marcelo Marques. Arquitetura espacial da plantation açucareira no Nordeste do Brasil (Pernambuco, século XX). Recife: Edufpe, 2022.

GALLOWAY, J. H. The Sugar Cane Industry. An historical geography from its origins to 1914. Cambridge: Cambridge University Press, 1989.

LIPPMANN, Edmund von. Geschichte des Zuckers: Seit den ältesten Zeiten bis zum Beginn der Rübenzucker- Fabrikation: ein Beitrag zur Kulturgeschichte. Berlin: Springer, 1929. Tradução em português: História do açúcar, desde a época mais remota até o começo da fabricação do açúcar de beterraba. Tomo I e II. Rio de Janeiro: IAA, 1941-42.

MINTZ, Sidney W.; WOLF, Eric. Haciendas and Plantations in Middle America. Social and Economic Studies,

Kingston, n. 6(3), p. 380-412, Sept. 1957.

MINTZ, Sidney W. O poder amargo do açúcar. Produtores escravizados, consumidores proletarizados. 2a ed. revista e ampliada. Recife: Edufpe, 2010.

MINTZ, Sidney W. Sweetness and Power. The place of sugar in Modern History. New York: Viking Penguin,

MONTENEGRO, Antonio Torres. “Cabra marcado para morrer”. A história vai ao cinema. Rio de Janeiro: Record, 2001.

PEREIRA, Anthony Wynne. Regime Change Without Democratization: Sugar Workers’ Unions in Pernambuco, Brazil, 1961-89. Cambridge: Harvard University, 1991.

PRADO Jr., Caio. A questão agrária. São Paulo: Brasiliense,1979.

ROGERS, Thomas D. Agriculture ́s Energy. The trouble with ethanol in Brazil ́s Green Revolution. Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 2022.

SCHWARTZ, Stuart B. Segredos internos. Engenhos e escravos na sociedade colonial. São Paulo: Companhia das Letras, 1988.

WALVIN, James. How Sugar Corrupted the World. From slavery to obesity. London: Robinson, 2019.

Published

2024-09-06

How to Cite

DABAT, Christine. The World of Sugar. How the Sweet Stuff Transformed Our Politics, Health, and Environment over 2,000 Years. Revista Mundos do Trabalho, Florianópolis, v. 16, p. 1–6, 2024. DOI: 10.5007/1984-9222.2023.e101301. Disponível em: https://periodicos.ufsc.br/index.php/mundosdotrabalho/article/view/101301. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Resenhas

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.