Reorganization of agrifood systems cultivable in the municipality of Porto da Folha/SE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5007/1982-5153.2019v34n71p786

Abstract

Agricultural technologies governed by agribusiness, also advance on family production units, leading to the standardization of the productive chains and the dissolution of the self-sufficiency agrifood of the rural families. In this sense, this article aims to analyze the changes in the agricultural and food systems of the family farmers of the municipality of Porto da Folha/SE. The methodology implemented is based on the reading of theoretical references, the analysis of secondary data and in field surveys. The results of the research point to the fragmentation of the productive diversity of family agriculture, situation reflected in the commitment to conservation of genetic resources cultivable and maintaining the eating habits of family farmers.

Author Biographies

José Natan Gonçalves da Silva, Universidade Federal de Sergipe

Doutorando e mestre em Geografia pela Universidade Federal de Sergipe. Membro do Grupo de Estudos e Pesquisas sobre Alimentos e Manifestações Tradicionais (GRUPAM).

Sônia de Souza Mendonça Menezes, Universidade Federal de Sergipe.

Professor Adjunta do Departamento de Geografia da Universidade Federal de Sergipe. Coordenadora do Programa de Pós-graduação em Geografia da Universidade Federal de Sergipe (PPGEO/UFS). Líder do Grupo de Estudos e Pesquisas sobre Alimentos e Manifestações Tradicionais (GRUPAM).

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Published

2019-05-07

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Artigos