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Authors

  • Maria José Hotzel Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina
  • Gisele Pacheco de Souza Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina
  • Luiz Carlos Pinheiro Machado Filho Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina
  • Renato Irgang Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina
  • Ricardo Probst Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Abstract

Stress and recognition of humans in weanling piglets. This study was aimed at investigating whether after weaning, piglets recognize persons that have handled them aversively during the lactation period, and whether such treatment intensifi es the stress of weaning. Before weaning, five litters received aversive handling treatment involving an aggressive and intimidating voice; six litters were treated conventionally. After weaning, the piglets’ behavior was compared in a series of tests. Compared to day 10 after weaning, in the fi rst two days after weaning higher frequencies of escape attempts, vocalizations, and standing and sitting, accompanied by a lower frequency of feeding (p<0.05), were observed in both treatments. The piglets handled aversively showed a higher frequency of escape attempts, walking, and interaction with other piglets (p<0.05). In a test carried out individually with the piglets of the aversive treatment, an unknown experimenter was able to approach the piglets closer than the aversive experimenter (p<0.001). In a further test, only 36% of the piglets handled aversively approached the aversive experimenter spontaneously. In contrast, 61% approached the unknown experimenter spontaneously (p < 0.02). In conclusion, at four to five weeks of age piglets can recognize a person that has handled them aversively during the lactation period. The behavior of piglets at weaning indicates that this management is a signifi cant source of stress and that aversive handling treatment during lactation increases this effect.

Author Biographies

Maria José Hotzel, Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Possui Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Mestrado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, e Doutorado em Ciência Animal - The University of Western Australia. Atualmente é professora classe adjunto, da Universidade Federal de Santa Catarina.

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Gisele Pacheco de Souza, Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Possui Mestrado em Agroecossistemas pela Universidade Federal de Santa Catarina e Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina.

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Luiz Carlos Pinheiro Machado Filho, Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Possui Graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Doutorado em Ciência Animal - University Of Guelph, e Pós-doutorado em Bem-estar animal - University of British Columbia. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-gradução em Agroecossistemas da Universidade Federal de Santa Catarina, professor associado II da mesma Universidade, onde leciona na graduação e na pós-graduação. Coordena o Laboratório de Etologia Aplicada da UFSC, membro do Conselho Editorial da Applied Animal Behaviour Science de 2002-2008.

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Renato Irgang, Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Mestrado em Agronomia, com ênfase em Produção Animal, pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Doutorado em Melhoramento Genético Animal pela North Carolina State University  e Pós-doutorado pela University of Guelph. Atualmente é Professor Associado II da Universidade Federal de Santa Catarina, no Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural, onde leciona Suinocultura, Melhoramento Genético Animal, Ciência da Carne e Estatística.

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Ricardo Probst, Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural Universidade Federal de Santa Catarina

Possui Graduação em Engenharia Agícola pela Universidade Luterana do Brasil, e Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina.

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Published

2007-01-01

Issue

Section

Artigos