.

Authors

  • Evelize de Fátima Saraiva David UNESP, Faculdade de Ciências Agronômicas
  • Martha M. Mischan Universidade Estadual Paulista – Instituto de Biociências
  • Carmen Silvia Fernandes Boaro Departamento de Botânica – Botucatu

Abstract

Development and essential oil yield of mint (Mentha x piperita L.) cultivated in nutritive solution under different levels of phosphorus. To evaluate the development and essential oil yield of Mentha x piperita L, plants were cultivated using complete Hoagland and Arnon (1950) no 2 solution with a 50% increase or decrease in the phosphorus (P) concentration. The following were evaluated: Leaf number, leaf area, stem length, dry mass of several organs, total dry mass, leaf area ratio (LAR), leaf mass ratio (RMF), net assimilatory rate (NAR), relative growth rate (RGR), specific leaf area (SLA), dry mass distribution, and essential oil yield. The experimental design was completely randomized in a factorial scheme 3x5, with three levels and five crops, each with four replications. For essential oil, a randomized 3x3 factorial design was used. Data analysis consisted in application of ANOVA and regression analysis, using a 5% level of significance. The results led to the conclusion that the levels of phosphorus affect the development of Mentha x piperita L. Although plants showed variations in several of the parameters evaluated when submitted to different levels of phosphorus, they adjusted to these conditions, as demonstrated by the relative growth rate (RGR). However, the plants cultivated with lower levels of phosphorus resulted in a higher essential oil yield at 60 DAT.

Author Biographies

Evelize de Fátima Saraiva David, UNESP, Faculdade de Ciências Agronômicas

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Mestrado em Agronomia (Horticultura), pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista e Doutorado em Agronomia (Horticultura) pela Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista.

Mais informações no Currículo Lattes.

Martha M. Mischan, Universidade Estadual Paulista – Instituto de Biociências

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo e Doutorado pela Faculdade de Ciências Médicas e Biológicas de Botucatu (FCMBB). Atualmente é professora voluntária da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Mais informações no Currículo Lattes.

Carmen Silvia Fernandes Boaro, Departamento de Botânica – Botucatu

Possui Graduação em Ciências Biológicas Bacharelado pelo Instituto Básico de Biologia Médica e Agrícola, Graduação em Ciências Biológicas Licenciatura pelo Instituto Básico de Biologia Médica e Agrícola, Mestrado em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho e Doutorado em Ciências Biológicas (Biologia Vegetal) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

2007-01-01

Issue

Section

Artigos