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Authors

  • Julius Blum Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)
  • Ricardo Antonio Ayub Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)

DOI:

https://doi.org/10.5007/2175-7925.2008v21n2p27

Abstract

Post harvest conservation of “Tahiti” lime treated with1-metylcyclopropene. Although ‘Tahiti’ lime is not a climateric fruit, ethylene is involved in degradation of the chlorophylls of the skin, and 1-MCP can be effi cient in color and fruit quality conservation. With the objective of testing 1-MCP, a study was carried out with C2 coloration stadium fruits. The treatments consisted of exposure of the fruits to the concentrations of 0.0, 0.5 and 1.0 mg L-1 of 1-MCP, followed by storage at  24ºC for 20 days, with evaluations at 5 day intervals. Linear increases  for the scale of coloration of the skin, soluble solids (SS), and the ratio and  quadratic increase for loss of fresh weight occurred in function of the time. The treatment with 1 mg L-1 of 1-MCP reduced the loss of green coloration  of the skin, preventing the loss of mass and provoking an increase in pH of the juice. No signifi cant variations in the SS or chlorophylls in function of the treatments with 1-MCP occurred. The major  ratio was observed with 1 mg L-1, but it did not differ from the control.

Author Biographies

Julius Blum, Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2001) e mestrado em Agronomia pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (2008). Atualmente é aluno de pós graduação da Universidade de São Paulo. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo e AdubaçãoCertificado pelo autor em 31/05/10

Ricardo Antonio Ayub, Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)

Eng. Agrônomo pela Universidade Federal de Viçosa (1987), mestre em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1990) e doutor em Biologia Celular e Molecular - Ecole Nationale Superieure Agronomique de Toulouse (1995) onde também fez o pos doutorado (2008). Professor associado da Universidade Estadual de Ponta Grossa. Atuando principalmente nos seguintes temas: biotecnologia, cultura de tecidos, manejo de pomares e pós colheita de frutos. Foi coordenador do mestrado em Agronomia da UEPG e membro do comite do PIBIC. Consultor ah doc da Fundação Araucaria, FAPEMIG, FAPITEC/SE, CAPES e CNPq, UTFPR, membro do conselho editorial da Revista Brasileira de Fruticultura (Qualis B1), e revisor de diversos periódicos nacionais e internacionais. Projetos aprovados no CNPq, CAPES, Fundação Banco do Brasil, Fundação Araucaria e como colaborador em projetos em rede pelo FINEP. Bolsista produtividade do CNPq.Certificado pelo autor em 31/08/11

Published

2008-01-01

Issue

Section

Artigos