Extended-spectrum ?-lactamase (ESBL)-producing enterobacteria isolated from broiler breeder chickens

Authors

  • Taniara Suelen Mezalira Universidade Paranaense
  • Daniela Dib Gonçalves Universidade Paranaense
  • Eduardo Herrera Dias Universidade Paranaense
  • Fábio Mendes da Silva Centro Universitário Fundação Assis Gurgacz (FAG)
  • Isabela Carvalho dos Santos Universidade Paranaense
  • Edson Gerônimo Universidade Paranaense
  • Jaciele Caroline Pereira Dias Universidade Paranaense
  • Luciana Kazue Otutumi Universidade Paranaense

DOI:

https://doi.org/10.5007/2175-7925.2019v32n4p1

Abstract

Due to the use of antibiotics for the treatment and prevention of bacterial infections in intensive poultry production, it is important to study the prevalence and resistance profile of gram-negative extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producing bacteria. Among the several classes of antibiotics available, beta-lactam agents are the most widely used category in human and veterinary medicine. Thus, the objective of this work was to evaluate the resistance profile and ESBL-producing capacity of strains isolated from broiler breeders. Gram-negative bacteria were isolated in selective media from a collection of 87 cloacal swabs, and they were identified by conventional biochemical methods and MALDI-TOF mass spectrometry and studied for antibiotic resistance, including ESBL production. Of the 87 samples, 52 gram-negative bacteria were isolated. There was high bacterial resistance to the main classes of antibiotics used in poultry: cephalosporins (74.2%), quinolones (73.8%) and penicillins (73.6%). A phenotype suggestive of ESBL production was also found in 42.31% of isolates, showing resistance to the beta-lactam antibiotics tested. The results demonstrate the need for the guidance of professionals working broiler breeders to reduce the presence of drug-resistant and ESBL-producing bacteria and to prevent their spread to the environment, fertile eggs and broilers, and consequently to chicken meat and humans.

Author Biographies

Taniara Suelen Mezalira, Universidade Paranaense

Doutoranda em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos da Universidade Paranaense, UNIPAR, Médica Veterinária, Mestre em Produção Sustentável e Saúde Animal pela Universidade Estadual de Maringá. Área de atuação: avicultura, medicina veterinária preventiva.

Daniela Dib Gonçalves, Universidade Paranaense

Professora do curso de Medicina Veterinária e do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos da Universidade Paranaense, UNIPAR. Mestre e Doutora em Ciência Animal pela Universidade Estadual de Londrina, UEL. Área de atuação: Microbiologia. Doenças infecciosas. Epidemiologia. Produtos bioativos. Saúde Única.

Eduardo Herrera Dias, Universidade Paranaense

Mestrando em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos, UNIPAR. Médico Veterinário pela Universidade Estadual de Maringá. Área de atuação: Avicultura. Medicina veterinária preventiva.

Fábio Mendes da Silva, Centro Universitário Fundação Assis Gurgacz (FAG)

Engenheiro Agrônomo pelo Centro Universitário Fundação Assis Gurgacz (FAG). Área de atuação: Avicultura. Nutrição Animal.

Isabela Carvalho dos Santos, Universidade Paranaense

Doutoranda em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos, UNIPAR. Mestre em Ciência Animal, UNIPAR. Área de atuação: Microbiologia. Medicina Veterinária Preventiva.

Edson Gerônimo, Universidade Paranaense

Doutorando em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos, UNIPAR. Biólogo e Mestre em Ciência Animal, UNIPAR. Área de atuação: Biologia. Morfologia. Microbiologia. Produtos bioativos.

Jaciele Caroline Pereira Dias, Universidade Paranaense

Graduanda em Medicina Veterinária pela UNIPAR. Área de atuação: Avicultura. Medicina Veterinária Preventiva.

Luciana Kazue Otutumi, Universidade Paranaense

Professora do curso de Medicina Veterinária e do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal com Ênfase em Produtos Bioativos da Universidade Paranaense, UNIPAR. Mestre e Doutora em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá, UEM. Área de atuação: Avicultura. Microbiologia. Medicina Veterinária Preventiva. Morfologia animal.

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Published

2019-12-12

Issue

Section

Artigos