In vitro mycelia behavior of native Phellinus strains

Authors

  • Lia Fernandes Laboratório de micologia, Departamento de Botânica Centro de Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Catarina CEP 88040 900, Florianópolis, SC

Abstract

Four native dicaryotic strins of Phellinus species were examined under different media and temperature. Mycelial behavior in solid (radial growth and morphology) and liquid (biomass production) media (25° C and 28°C ) was tested. The  sold media for the best radial growth were for P. flavomar ginatus and P. gilvus aot agar. Phellinus punctatus  and P. umbrinellus developed faster on  malt extrat agar, although, P. umbrinellus presented an almost  growth on potato dextrose agar media. Morphological changes  were observed in P. gilvus and P. punctatus strains on malt extract agar at 28°C. and oat agar at 25°C and 28°C Phellinus flavomarginatus did not show any skeletal hyhae on malt extrat agar at 28° C.  P. umbrinellus  did not present  morphological modifications for any of the conditions tested. In liquid media, the best biomass production at 28°C was for P. punctatus  (oat broth) and P.umbrinellus (potato broth and oat broth) and Phellinus flovomarginatus (potato broth) presentd best biomass production at both temperatures. In contrast, P. gilvus (potato broth) grew better at 25°.

Author Biography

Lia Fernandes, Laboratório de micologia, Departamento de Botânica Centro de Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Catarina CEP 88040 900, Florianópolis, SC

Lia Fernandes  Possui graduação em Ciencias Biológicas pela Universidade Federal de Santa Catarina (2000), graduação em Direito pela Universidade do Vale do Itajaí (2000) e Mestrado em Biologia Vegetal pela Universidade Federal de Santa Catarina (2003). Atualmente é professor titular - Colegio Estadual Gétulio Vargas. Tem experiência na área de Educação, Botânica, com ênfase em Micologia, atuando principalmente nos seguintes temas: Fungos Basidiomycetes, estudo de culturas, culturas dicarioticas. Certificado pelo autor em 08/06/10

Published

2003-01-01

Issue

Section

Artigos