.

Authors

  • Odete Rocha Laboratório de Limnologia - Departamento de Ecologia e Biologia Evolutiva - UFSCar
  • Lúcia Helena Sipaúba Tavares Laboratório de Limnologia - Centro de Aquicultura FCAVJ - UNESP

DOI:

https://doi.org/10.5007/%25x

Abstract

For each of the most representative taxonomic groups in the fresh-water zooplankton one or more species were cultured in the laboratory. The potential growth of the different species populations were compared by determining their intrinsic rate of natural inscrease under defined laboratory conditions. The highest value of intrinsic rate was found for the rotifer Brachionus falcatus, and the lowest value was for the calanoid copepod Argyrodiaptomus furcatus. Such values closely reflected the differences in the life-cycles of these organisms. The maximum yield both in density as well as biomass was obtained for Rotifera and Ciliophora. They reached densities of 300,000 ind./l and 1,000,000 ind./l respectively and corresponding biomass of 480 mg PS/l and 80 mg PS/l. For the microcrustaceans the yield was much smaller, around one order of magnitude lower for Cladocera and two for Copepoda.

Author Biographies

Odete Rocha, Laboratório de Limnologia - Departamento de Ecologia e Biologia Evolutiva - UFSCar

Possui Graduação em Licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de São Carlos, Mestrado em Ecologia pela Universidade de São Paulo e Doutorado em Zoologia pela University of London. Atualmente é professor colaborador sem vínculo empregatíci da Universidade de São Paulo.

Mais informações no Currículo Lattes.

Lúcia Helena Sipaúba Tavares, Laboratório de Limnologia - Centro de Aquicultura FCAVJ - UNESP

Possui Graduação em Biologia pela Universidade Santa Úrsula, Mestrado e Doutorado em Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos na área de Limnologia. Pós-Doutorado pela Auburn University e Livre Docência em Manejo Ecológico em Aquicultura. Atualmente é pesquisador III da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

1994-01-01

Issue

Section

Artigos