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Authors

  • Eduardo Alves de Almeida Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP
  • Osmar Francisco Gomes Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP
  • Afonso Celso Dias Bainy Departamento de Bioquímica - CCB/UFSC
  • Marisa Helena Gennari de Medeiros Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP
  • Paolo Di Mascio Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP

Abstract

In this work, the levels of DNA damage (8-oxo-7,8-dihidro-2'-desoxiguanosina, 8-oxodGuo) were evaluated in digestive glands of mussels exposed to different metals for 24 hours, as well as in coastal and farmed mussels. These experiments were carried out in order to evaluate the influence of uncontrolled abiotic factors on the production of 8-oxodGuo in mussels, since such lesions are extensively used as an indication of environmental contamination. Mussels exposed to lead or cadmium showed higher levels of oxidative DNA damage compared to the control group, and no difference was observed in mussels exposed to iron, indicating that metals can increase the levels of 8-oxodGuo in these organisms. On the other hand, wild mussels showed higher levels of 8-oxodGuo than farmed mussels, probably associated with high wave incidence and tidal oscilations. This data indicates that metals can increase 8-oxodGuo levels in mussels, but it also indicates that other environmental factors are capable of provoking such increases. Thus, for more appropriate use of DNA oxidative damage as a stress index related to the environmental contamination by pollutants such as metals, the sampling conditions should be considered, since this influences the observed results.

Author Biographies

Eduardo Alves de Almeida, Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP

Possui Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Santa Catarina e Doutorado em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade de São Paulo. Atualmente é professor assistente da Universidade Estadual Paulista - Júlio de Mesquita Filho.

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Osmar Francisco Gomes, Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP

Bacharel em Química com Atribuições Tecnológica pela Universidade santa Cecília. Atualmente é técnico especializado em Bioquímica na Universidade de São Paulo.

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Afonso Celso Dias Bainy, Departamento de Bioquímica - CCB/UFSC

Graduou-se em Oceanografia Biológica pela Fundação Universidade Federal de Rio Grande, finalizou Mestrado em Ciências Biológicas (BIOQUÍMICA) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul e concluiu o Doutorado em Ciências Biológicas (BIOQUÍMICA) pela Universidade de São Paulo em 1995.

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Marisa Helena Gennari de Medeiros, Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP

Possui Graduação em Química pela Universidade de São Paulo, Mestrado em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade de São Paulo e Doutorado em Ciências Biológicas (Bioquímica) pela Universidade de São Paulo. Atualmente é professor titular da Universidade de São Paulo.

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Paolo Di Mascio, Departamento de Bioquímica, Instituto de Química - USP

Possui Graduação em Tecnologia Biomédica pela Université Catholique de Louvain, Graduação em Química Clínica pela Université Libre de Bruxelles (Couvreur- De Mot), Doutorado em Tecnologia Biomédica pela Universidade de Düsseldorf /Université Catholique de Louvain e Pós-Doutorado pela Universidade de São Paulo. Atualmente é professor titular da Universidade de São Paulo.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

2004-01-01

Issue

Section

Artigos