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Authors

  • Sirlene Souza Rodrigues Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG
  • Rodrigo Diana Navarro Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG
  • Eliane Menin Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG

Abstract

Anatomical adaptations of the buccopharyngeal cavity of Leporinus macrocephalus Garavello & Britski, 1988 (Pisces, Characiformes, Anostomidae) in relation of alimentary habit. The aim of this work
was to describe the anatomical adaptations of the buccopharyngeal cavity of Leporinus macrocephalus, a fish species of the family Anostomidae, since this cavity presents structural characteristics intimately related with
the alimentary habit. Twenty specimens of Leporinus macrocephalus were used, with length-patterns between 22 and 28 cm, supplied by the Station of Hydrobiology and Fish Farming of the Federal University of Viçosa.
The results showed that Leporinus macrocephalus presents anatomical adaptations to the omnivorous alimentary habit, such as: a terminal mouth and small oral rift; thick, flexible inferior lips and with papillas, aiding the capture of the prey; an oral mucous membrane which is practically flat, allowing a fast disobstruction of the oral cavity; the presence of papillas in the pharyngeal mucous membrane, facilitating the movement of alimentary particles to the esophagus or aiding the apprehension of the prey; a buccopharyngeal cavity which is relatively
large, allowing the passage of whole prey; incisiviform oral teeth that, with the aid of the adjacent oval papilla, accomplish the apprehension of the prey and pre-cardic preparation of vegetable food; unciform pharyngeal
teeth, responsible for the apprehension and maceration of the soft-bodied prey; numerous short gill-rackers, present in all the faces of the branchial arches, some of which are inserted inside others to form a filter that
prevents the loss of alimentary particles through the branchial rifts and protects the branchial filaments from possible lesions.

Author Biographies

Sirlene Souza Rodrigues, Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG

Sirlene Souza Rodrigues Sartori  Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Viçosa - UFV (2003), mestrado em Medicina Veterinária (2005) e Doutorado em Biologia Celular e Estrutural (2009) também pela UFV. Foi professora substituta nessa mesma instituição, lecionando as disciplinas Fisiologia Humana, Fisiologia Básica, Fisiologia do Movimento e Elementos de Fisiologia Humana. Atualmente é professora efetiva do Setor de Anatomia e Fisiologia, do Departamento de Biologia Animal da UFV. Tem experiência na área de Morfofisiologia, com ênfase em Histologia e Histoquímica do Tubo Digestivo de Vertebrados. Certificado pelo autor em 08/08/11

Rodrigo Diana Navarro, Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG

Rodrigo Diana Navarro  Possuo graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2001), Mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (2003) e Doutor em Zootecnia pela Universidade Federal de Minas Gerais (2008). Doutorado sanduíche na Universidade Politécnica de Valencia, em Valência Espanha (2007). Pós doutor na Universidade Federal de Lavras. Atualmente Professor de aquicultura da Faculdade de Agronomia e Veterinária FAV da Universidade de Brasília, UnB. Membro Titular do Comitê de ética da FAV/IB/UnB. Membro Suplente do Conselho da FAV/UnB. Coordenador do Grupo AcquaUnB - Aquicultura/UnB. Líder do grupo do CNPq AcquaUnB. Tenho experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Exigências Nutricionais de Animais, exigência nutricional de reprodutores de peixes e atuando principalmente nos seguintes temas: Aqüicultura, produção animal, Piscicultura marinha, Ranicultura, Nutrição de peixes e Anatomia de peixes. . Certificado pelo autor em 12/10/1

Eliane Menin, Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro CEP: 36570-000, Viçosa – MG

Departamento de Veterinária – Universidade Federal de Viçosa Rua Arthur Bernardes, 34, Apto 44, Centro
CEP: 36570-000, Viçosa – MG

Published

2006-01-01

Issue

Section

Artigos