Overview of Tocantins agricultural export activities: soy and meat

Authors

  • Cid Olival Feitosa Universidade Federal de Alagoas - UFAL

DOI:

https://doi.org/10.5007/1982-5153.2019v34n71p154

Abstract

The present article aims to present an overview of Tocantins agricultural export activities, specifically, soy and meat. For this, a broad review of the literature and the collection of secondary data on the cited crops were carried out, based on the information contained in the Municipal Agricultural Production, the Municipal Livestock Production and the Agricultural and Livestock Censuses, all of Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE). It is concluded that modern grain agriculture and export beef cattle have significant importance for the Tocantins' economy, but also contribute to aggravate some economic and social issues, such as land concentration, environmental degradation and expulsion of small producers and traditional populations from rural areas.

Author Biography

Cid Olival Feitosa, Universidade Federal de Alagoas - UFAL

Doutor em Desenvolvimento Econômico pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Professor Adjunto da Universidade Federal de Alagoas (UFAL)

References

AJARRA, César et. al. O estado do Tocantins: reinterpretação de um estado de fronteira. Revista Brasileira de Geografia. Rio de Janeiro, vol. 53, n. 4, pp. 5-48, out./dez., 1991.

BARBOSA, Yçarim Melgaço. Conflitos sociais na fronteira amazônica: Projeto Rio Formoso. São Paulo: Papirus, Goiânia: Elegê, 1996.

BARBOSA, Yçarim Melgaço. As políticas territoriais e a criação do estado do Tocantins. 1999. Tese (Doutorado em Geografia) – FFLCH, Universidade de São Paulo, São Paulo, 1999.

BECKER, Bertha K. Política regional e mobilidade populacional numa fronteira de recursos do Brasil. Revista Brasileira de Geografia. Rio de Janeiro, v. 41, n. 4, p. 146-168, out/dez, 1979.

CANO, Wilson. Desconcentração produtiva regional do Brasil. 3ª ed. São Paulo: Ed. UNESP, 2008.

CARVALHO, Renata. A Amazônia rumo ao “ciclo da soja”. Amazônia Papers 2, Amigos da Terra. Programa Amazônia, ano 1, set., 1999.

CEPEA. Centro de Estudos Avançados em Economia Aplicada. Preços Agropecuários. Esalq/USP. Disponível em https://www.cepea.esalq.usp.br/br/indicador/soja.aspx. Acesso em 20 jan. 2019.

DALL’AGNOL, Mateus et al. Gestão integrada em sistemas de produção de carne: Práticas, perspectivas e desafios no estado do Tocantins. Revista Espacios. Caracas, v. 38, n. 22, 2017.

DELGADO, Guilherme C. Expansão e modernização agropecuária no pós-guerra: um estudo da reflexão agrária. Estudos Avançados. São Paulo: IEA/USP, v. 15, n. 43, p. 157-172, 2001.

ESTEVAM, Luís Antônio. O tempo da transformação: estrutura e dinâmica na formação econômica de Goiás. 1997. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Econômico) – Instituto de Economia, Universidade Estadual de Campinas, Campinas/SP, 1997.

FIGUEIREDO, Adma Hamam. Alguns questionamentos acerca da organização do espaço na nova unidade da federação: o estado do Tocantins. Revista Brasileira de Geografia. Rio de Janeiro, v. 51, n. 2, p. 173-177, abr./jun., 1989.

GUIMARÃES, Luiz Sérgio Pires; INNOCENCIO, Ney Rodrigues; BRITO, Sebastiana Rodrigues de. Organização agrária e marginalidade rural na Médio Tocantins-Araguaia. Revista Brasileira de Geografia, Rio de Janeiro, v. 46, n. 2, p. 227-361, abr./jun., 1984.

GUIMARÃES, Eduardo Nunes; LEME, Heládio José de Campos. Caracterização histórica e configuração espacial da estrutura produtiva do Centro-Oeste. In: HOGAN, Daniel et al (org.). Migração e ambiente no Centro-Oeste. Campinas: Núcleo de Estudos de População: PRONEX, 2002.

IBGE. Censo Agropecuário. 2006. Disponível em https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2006/segunda-apuracao. Acesso em: 01 dez. 2018.

IBGE. Censo Agropecuária. 2017. Disponível em https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017. Acesso em: 15 dez. 2018.

IBGE. Produção Agrícola Municipal. 2017. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. Acesso em: 05 jan. 2019.

IBGE. Produção Pecuária Municipal. 2017. Disponível em https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/ppm/quadros/brasil/2017. Acesso em 10 jan. 2019.

MAROUELLI, Rodrigo Pedrosa. O desenvolvimento sustentável da agricultura no cerrado brasileiro. 2003. Monografia (Especialização Lato Sensu em Gestão Sustentável da Agricultura Irrigável). Fundação Getúlio Vargas, Brasília, 2003. Disponível em: https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/recursos/Desenvolvimento_sustentavel_agricultura_cerradoID-UkZstU83ek.pdf. Acesso em: 15 dez. 2018.

MERCOESTE. Projeto Estratégico Regional da FIETO. Perfil Competitivo – Estado do Tocantins. Federação das Indústrias do Estado do Tocantins, 2006.

OSADA, Neide Mayumi. PRODECER: Projetos no cerrado e dívidas agrícolas. Carta Asiática. In: Carta Asiática. São Paulo: USP, agosto, 1999.

PARENTE, Temis Gomes. Fundamentos históricos do estado do Tocantins colonial. Goiânia: Editora da UFG, 2007.

RODRIGUES, Daniel Bartkus. O Projeto Rio Formoso e a reprodução ampliada do capital no entorno da Ilha do Bananal: concentração da riqueza, exclusão e resistência. 2013. Dissertação (Mestrado em Geografia). Universidade Federal do Tocantins, Palmas, 2013.

RODRIGUES, Waldecy et. al. Competitividade da cadeia produtiva da carne bovina no estado do Tocantins. Pesquisa Agropecuária Tropical. 2009. Disponível em https://www.redalyc.org/html/2530/253020159004/. Acesso em 28 jan. 2019.

SILVA, Otávio Barros da. Breve história do Tocantins e de sua gente: uma luta secular. Araguaína/TO: Solo Editores, 1997.

Published

2019-05-07

Issue

Section

Artigos