Traditional food as a strategy for food sovereignty: the case of Baturite – Ceará - Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5007/1982-5153.2019v34n71p809

Abstract

A people to be free needs to be sovereign, and that sovereignty runs through food. It is on this theme that the research established a survey of strategies of food sovereignty organized, specifically, in the Municipality of Baturité - Ceará. Twelve semi-structured interviews were carried out with representations of social movements and civil society. The ethnographic methodology allowed the development of strategies such as: seed houses, productive backyards, agroecological fairs, PAA, as well as the identification of four traditional foods recognized by the population. These are: 1st sweet banana paste; 2nd child foot cake; 3rd baião of two of fava and 4th pyramid of Fava. Banana sweet paste was defined, due to its placement in the list of responses; where for 1 month occurred the application of acceptability tests to 100 children. In the evaluation, 69% of the children reported "I enjoyed it extremely", which showed that the candy was positively accepted, demonstrating feasibility for a possible insertion in school meals, contributing to the reduction of fruit waste and to the valorization of local agriculture.

Author Biographies

Anna Erika Ferreira Lima, IFCE-Campus Fortaleza

Professora do Departamento de Turismo, Hospitalidade e Lazer - IFCE - Campus Fortaleza; Professora do Programa Associado de Pós-Graduação em Ensino e Formação Docente (PPGEF UNILAB/IFCE)Professora do Dra em Geografia (UFC); Mestrado em Desenvolvimento e Meio ambiente (PRODEMA).

Rafaela Maria Temóteo Lima Feuga, Departamento de Gastronomia, Baturité, Brasil.

Rafaela Maria Temóteo Lima Feuga é professora do curso de Tecnologia em Gastronomia e Tecnologia em Hotelaria do Instituto Federal do Ceará, Campus Baturité. Concluiu o doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará, com período sanduíche na École Nationale Supérieure dAgronomie et des Industries Alimentaires (ENSAIA) em Nancy, França. Atua na área de processamento de produtos de origem vegetal, cultura alimentar, turismo e gastronomia, com ênfase no desenvolvimento de produtos e pesquisas sobre patrimônio, resgate, cultura e memória alimentar.

Márcia Maria Leal de Medeiros, IFCE - Campus Baturité

Professora do Departamento de Gastronomia (IFCE - Campus Baturité); Doutoranda em Ciência de Alimentos e Mestra em Tecnologia de Alimentos.

José Levi Furtado Sampaio, Universidade Federal do Ceará (UFC); Professor do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA-UFC).

Professor do Departamento de Geografia (UFC); Professor do Programa de Pós-Graduação em Geografia (UFC)

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Published

2019-05-07

Issue

Section

Artigos