A spatial analysis of the dairy livestock in the municipalities and mesoregions of Santa Catarina state
DOI:
https://doi.org/10.5007/2177-5230.2022.e88058Keywords:
Clusters, Dairy livestock, ESDA, Santa CatarinaAbstract
Dairy cattle farming is an important activity for generating income and maintaining man in the countryside and the state of Santa Catarina has Brazilian relevance in the sector. Knowing the dispersion of the activity, as well as the discrepancies in its location and productivity work as a tool for public policies, enabling public and private investments and rural extension actions. Thus, this article aim to analyze the spatial configuration of the quantity produced and the gross value of cow's milk production in the municipalities of Santa Catarina State and presents the results by mesoregions. To achieve the objective, an Exploratory Spatial Data
Analysis - ESDA was carried out using data from the 2017 Agricultural Census. The analysis made it possible to identify the existence of spatial clusters in the state for both variables. The main High-High clusters, that is, municipalities with high gross
production value and quantity produced, surrounded by municipalities also with high value are located in municipalities belonging to the western mesoregion of the state. Low-Low clusters were more dispersed across other regions. The article points out
factors that contribute to this spatial configuration.
References
ALMEIDA, E. Econometria Espacial Aplicada. Campinas, São Paulo: Editora Alínea, 2012.
ALVES, L. R.; OSTAPECHEN, L. A. P.; PORCÉ, M.; PARRÉ, J. L. Atividade leiteira no Paraná: uma análise espacial e econométrica. Redes (St. Cruz Sul, Online), v. 25, p. 2432-2453, 2020.
ALVES, P. A.; MATTEI, L. F. Migrações no Oeste Catarinense: história e elementos explicativos. In: ENCONTRO NACIONAL DE ESTUDOS POPULACIONAIS, 15, 2016, Caxambú-MG. Anais... Caxambú-MG: ABEP, set. 2016.
ANDRADE, R. G.; HOTT, M. C.; MAGALHÃES JÚNIOR, W. C. P.; CARVALHO, G. R.; VILELA, D.; ALVES, E.Concentração e distribuição do leite no Brasil1. Revista de Política Agrícola, n. 3, 2021.
ANSELIN, L. Spatial Econometrics: method and models. Boston: Kluwer Academic, 1988.
ANSELIN, L. Local indicators of spatial association- LISA. Geographical analysis, v. 27, n. 2, p. 93-115, 1995. Disponível em: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1538-4632.1995.tb00338.x. Acesso em: 15 jun. 2021.
CASARIL, C. C. Formação sócio-espacial sudoeste paranaense. Mercator (Fortaleza), v.16, 2017.
CAMARA, M. R. Formação Territorial do Vale do Itajaí- SC. Narrativas de Viagem. Estudos de Geografia de Santa Catarina, 2017. Disponível em: https://narrativadeviagem.wordpress.com/2017/02/19/formacao-territorial-do-vale-do-itajaisc/. Acesso em: 15 jul. 2017.
CANABARRO, L. de O. Tipologia de unidades produtoras de leite no planalto norte catarinense. 2015. 121 F. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) - Universidade
Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2015. Disponível em: https://repositorio.ufsc.br/bitstream/handle/123456789/159417/337795.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 10 jun. 2021.
CATALÃO, I. Socioespacial ou sócio-espacial: continuando o debate. Formação (Online), v.2, n. 18, 2011.
CÉ, J. A. Análise da diversificação ou especialização produtiva Agropecuária no oeste de Santa Catarina. 2019. 58f. Monografia (Bacharelado em Ciências Econômicas) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2019.
CLIFF, A.; ORD, K. Testing for spatial autocorrelation among regression residuals. Geographical analysis, v. 4, n. 3, p. 267-284, 1972. Disponível em:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1538-4632.1972.tb00475.x. Acesso em: 10 jun. 2021.
CRUZ, D. A. C. da. Região Nordeste: nova fronteira do leite no Brasil. Instituto Biosistêmico, 2016. Disponível em: https://www.biosistemico.org.br/blog/regiao-nordestenova-fronteira-do-leite-no-brasil/. Acesso em: 29 jun. 2022.
DORIGON, C.; MARCONDES, T.; RENK, A.; WINCKLER, S. A produção de leite na agricultura familiar no oeste de Santa Catarina: trajetórias tecnológicas e mercados em
disputa. In: Anais eletrônicos. Simpósio Latino-Americano de Estudos de Desenvolvimento Regional, v. 2, n. 1, 2020.
DUTRA, M.; PETRENTCHUK, L. W.; PAES, J. P. P. Tipificação de propriedades leiteiras administradas por jovens agricultores na região do planalto norte catarinense. DRdDesenvolvimento Regional em debate, v. 9, p. 387-401, 2019.
ESPÍNDOLA, C. J. A produção agropecuária da formação sócio-espacial da Grande Florianópolis pós-2003. Revista Americana de Empreendedorismo e Inovação, v. 2, n. 1, p. 25-37, 2020.
EPAGRI/CEPA. Síntese anual da agricultura de Santa Catarina 2018-2019. Florianópolis: Epagri/Cepa, 2020. Disponível em: https://docweb.epagri.sc.gov.br/website_cepa/publicacoes/Sintese_2018_19.pdf. Acesso em: 10 jun. 2021.
GOVERNO DE SANTA CATARINA. Economia de Santa Catarina é rica e diversificada. 2021. Disponível em: https://www.sc.gov.br/conhecasc/economia. Acesso em: 01 jun. 2021.
GDD - Global Dietary Database. Dietary Data by Country. Disponível em: https://www.globaldietarydatabase.org/our-data/data-visualizations/dietary-datacountry. Acesso em: 25 jul. 2020.
GDP – Global Dairy Platform. Disponível em: https://www.globaldairyplatform.com/. Acesso em: 10 jun. 2021.
IBGE. Censo Agropecuário 2006. Segunda apuração. 2006. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2006/segundaapuracao. Acesso em: 25 nov. 2020.
IBGE. Censo Agropecuário 2017. 2017. Disponível em: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017/. Acesso em: 11 jun. 2021.
IBGE. Cidades e Estados. 2020b. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/cidades-eestados/sc.html. Acesso em: 16 jun. 2021.
IBGE. Atlas do espaço rural brasileiro. Rio de Janeiro: IBGE, 2020a. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/apps/atlasrural/pdfs/11_00_Texto.pdf. Acesso em: 16 jun. 2022.
IBGE. Pesquisa Industrial Anual - empresa. 2019. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/tabela/1848#resultado. Acesso em: 19 jul. 2022.
IBGE. Produção Agrícola Municipal. PAM. 2020c. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. Acesso em: 18 jul. 2020.
IBGE. Produção da Extração Vegetal e Silvicultura. PEVS. 2020d. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pevs/quadros/brasil/2020. Acesso em: 18 jul. 2020.
IBGE. Pesquisa da Pecuária municipal. PPM. 2020e. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/ppm/quadros/brasil/2020. Acesso em: 18 jul. 2020.
JOCHIMS, F.; DORIGON, C.; PORTES, V. M. O leite para o Oeste Catarinense. Agropecuária Catarinense, v. 29, n. 3, p. 18-21, 2016.
LESAGE, J. P. An Introduction to Spatial Econometrics. Revue d'économie industrielle, n. 123, 2008. Disponível em: https://journals.openedition.org/rei/3887. Acesso em: 15 jun.
MORAN, P. A. P. The interpretation of statistical maps. Journal of the Royal Statistical Society. Series B (Methodological), v. 10, n. 2, p. 243-251, 1948. Disponível em: https://www.jstor.org/stable/pdf/2983777.pdf. Acesso em: 14 jun. 2021.
NIEDERLE, S. L.; GUILARDI, L. Aspectos gerais do desenvolvimento socioeconômico nas regiões de Santa Catarina. PPGG e NECAT/UFSC, 2013.
OLSZENSVSK, F. T. Avaliação do ciclo de vida da produção de leite em sistema semi extensivo e intensivo: estudo aplicado. 2011. 198f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Ambiental) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2011.
PEROTTO, Y. L. Desenvolvimento da mesorregião da Grande Florianópolis: formação, consolidação e avanços da produção de hortifrutigranjeiro. In: Anais eletrônicos, Enanpege, 13, São Paulo. Disponível em: http://www.enanpege.ggf.br/2019/resources/anais/8/1562623908_ARQUIVO_ARTIGOENAMPEGEYURI.pdf. Acesso em: 18 jul. 2022.
RIPPLINGER, F.; SCHERMA, R. A. O leite no Oeste catarinense: reflexões sobre os processos de produção. In: Anais eletrônicos, Salão Internacional de Ensino, Pesquisa e Extensão, v. 10, n. 2, 2018.
ROCHA, E. S.; FLORES, L. C. S.; PEREIRA, R. M. F. A. Gênese e Formação Socioespacial da Região do Vale do Itajaí, SC, Brasil: projeto Acolhida na Colônia. Revista Turismo em
Análise, v. 28, n. 2, p. 191-205, 2017.
SANTOS, O. V.; MARCONDES, T.; CORDEIRO, J. L. F. Estudo da cadeia do leite em Santa Catarina: prospecção e demandas. Santa Catarina: EPAGRI, 2006. Disponível em: https://docweb.epagri.sc.gov.br/website_cepa/publicacoes/Estudo_Cadeia_do_leite.pdf. Acesso em: 15 jul. 2022.
SANTOS, M. Sociedade e Espaço: A Formação Social como Teoria e como Método. Boletim Paulista de Geografia, São Paulo, n.54, p.81-100, jun. 1977.
SEBRAE- SC. Santa Catarina em Números: Macrorregião Serra Catarinense/Sebrae/SC._Florianópolis: Sebrae/SC, 2013. 139p. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/Macrorregiao%20-%20Serra%20Catarinense.pdf. Acesso em: 02 jun. 2021.
STEGE, A. L. Análise da intensidade agrícola dos municípios de alguns estados brasileiros nos anos de 2000 e 2010. 162 p. Tese (Doutorado em Economia Aplicada) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, 2015. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/11/11132/tde-21092015-170856/en.php. Acesso em: 16 jun. 2021.
SILVA, D. A.; MEDEIROS, W. P.; ALBUQUERQUE, T. N.; SANTOS, E. N.; ANDRADE JUNIOR, A. L. F.; ANDRADE, R. O. Características qualitativas e sensoriais do leite das diferentes espécies domésticas. Rev. Bras. de Gestão Ambiental (Pombal, PB), v. 13, n. 4, p. 05-13, 2019.
SILVA, A.; GAZOLLA, M. Agroindústrias rurais e o desenvolvimento regional: uma análise comparativa entre os estados da Região Sul do Brasil. COLÓQUIO-Revista do Desenvolvimento Regional, v. 18, n. 4, out/dez, p. 231-255, 2021.
VON DENTZ, E.V.; ESPÍNDOLA, C. J. Dinâmica produtiva da pecuária na mesorregião oeste catarinense: especialização e diversificação da produção no período de 2000 a 2017. Geosul, v. 34, n. 71, p. 175-196, 2019.
Downloads
Published
Issue
Section
License

Este trabalho está licenciado com uma Licença Creative Commons - Atribuição 4.0 Internacional.