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Authors

  • Gilberto Valente Machado Universidade Federal do Paraná - Campus Palotina
  • Juliana Rosas de Souza Universidade Federal do Paraná - Campus Palotina
  • Pedro Renato Gonçalves Universidade de Passo Fundo - RS
  • Adelvino Parizzi Universidade de Passo Fundo - RS
  • Daiane Güllich Donin Universidade Federal do Paraná - Campus Palotina

Abstract

For the study of the celiac artery and its branches, ten adult nutrias (Myocastor coypus), males and females, were dissected, and the following results were obtained: a) the celiac artery arises separately (70%) from the ventral surface of the abdominal aorta, close to the aortic hiatus, or as a common trunk with the cranial mesenteric artery (30%); b) the primary divisions of the celiac artery, the lienal, left gastric and hepatic arteries, appear for trifurcation (60%) or bifurcation (40%); in this case, the lienal artery is separate from a common trunk formed by the other two; c) the lienal artery emits from one to six pancreatic branches; the left gastroepiploic artery, from three to six lienal brances, is distributed by the larger omentum (30%) soon afterwards or, following the great curvature of the stomach, it can anastomose with the right gastroepiploic artery; d) the right gastric artery sends cardical (100%) and esophagical (30%); e) the hepatic artery can emit up to two pancreatic branches; it emits the right gastroepiploic and pancreaticoduodenal cranial arteries, and, when reaching the liver, it emits the right gastric artery; soon afterwards it divides into two to four cystic branches, penetrating the liver through three to five hepatic brances.

Author Biographies

Gilberto Valente Machado, Universidade Federal do Paraná - Campus Palotina

Possui Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Mestrado em Anatomia dos Animais Domésticos e Silvestres pela Universidade de São Paulo e Doutorado em Anatomia dos Animais Domésticos e Silvestres pela Universidade de São Paulo.

Mais informações no Currículo Lattes.

Pedro Renato Gonçalves, Universidade de Passo Fundo - RS

Possui Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Santa Maria, Especialização em Tecnologia de Carnes pelo Serviço Alemão de Desenvolvimento, Especialização em Anatomia Aplicada e Dissecção de Tórax Abdome e Pe pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Mestrado em Aufbaustudium pela Deutsche Austachdienst e Doutorado em Medicina Veterinária pela Deutsche Austachdienst. Atualmente é professor Adjunto I da Universidade de Passo Fundo.

Mais informações no Currículo Lattes.

Adelvino Parizzi, Universidade de Passo Fundo - RS

Possui Graduação em Odontologia pela Universidade de Passo Fundo, Graduação em Educação pela Universidade de Passo Fundo, Especialização em Anatomia Humana pela Universidade Federal de Campinas e Aperfeicoamento em Anatomia Humana pela Universidade de Passo Fundo. Atualmente é professor titular da Universidade de Passo Fundo.

Mais informações no Currículo Lattes.

Daiane Güllich Donin, Universidade Federal do Paraná - Campus Palotina

Possui Graduação em Medicina Veterinaria pela Universidade Federal do Paraná e Mestrado em Ciências Veterinárias pela Universidade Federal do Paraná. Atualmente é professor titular da Universidade Federal do Paraná.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

2002-01-01

Issue

Section

Artigos