Evaluation of feijoa fruits from two experimental orchards in the middle west of Santa Catarina, Brazil

Authors

  • Fernando David Sánchez-Mora Universidad Técnica de Manabí https://orcid.org/0000-0002-9078-2290
  • Luciano Saifert Universidade Federal de Santa Catarina
  • Vanessa Samara Petry Universidade Federal de Santa Catarina
  • Lido José Borsuk Universidade Federal de Santa Catarina
  • Juan Manuel Otalora Villamil Universidade Federal de Santa Catarina
  • Rubens Onofre Nodari Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5007/2175-7925.2020.e70318

Abstract

The aim of the present study was to determine the behavior of physicochemical characteristics of feijoa fruits of seven genotypes grown in two locations of Santa Catarina. The evaluation was made using the following: (i) 2011/12, 2014/15 and 2015/16 harvests of genotypes 85, 101, 223, 458 and 509, cultivated in Fraiburgo (Papuã community); and (ii) 2014/15 and 2015/16 harvests of genotypes 28.12 and 527, in Água Doce (Vista Alegre community). Diameter (cm), length (cm) and weight (g) of the fruit, peel (g) and pulp (g) weight, peel thickness (mm), and total soluble solids (Brix grade) were evaluated. An analysis of variance, comparisons between means using Tukey’s test (p < 0.05), and Pearson correlation coefficients (p < 0.05) were computed for the variables of feijoa fruits. In Água Doce, genotype 527 had the largest diameter and weight of the fruit (88.7 g). In Fraiburgo, genotype 85 had the highest fruit weight (94.9 g) and genotype 509 had the highest pulp yield (37.5%). Not all genotypes with higher fruit weight exhibited higher pulp yield, confirming that the skin thickness and fruit size variables are directly related to yield. The variation in total soluble solids values was due to the environment and genotype effects.

Author Biographies

Fernando David Sánchez-Mora, Universidad Técnica de Manabí

Universidad Técnica de Manabí, Facultad de Ingénieria Agrónomica. Profesor de Estadistica y Mejoramiento Genético de Planta. 

Doutor em Ciências formado pelo Centro de Ciências Agrarias, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, UFSC

Luciano Saifert, Universidade Federal de Santa Catarina

Mestre em Ciências formado pelo Centro de Ciências Agrarias, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, UFSC

Vanessa Samara Petry, Universidade Federal de Santa Catarina

Mestre em Ciências formado pelo Centro de Ciências Agrarias, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, UFSC

Lido José Borsuk, Universidade Federal de Santa Catarina

Doutor em Ciências formado pelo Centro de Ciências Agrarias, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, UFSC

Juan Manuel Otalora Villamil, Universidade Federal de Santa Catarina

Estudante de doutorado do Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, Centro de Ciências Agrarias, UFSC

Rubens Onofre Nodari, Universidade Federal de Santa Catarina

Professor Principal do Centro de Ciências Agrarias, Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais, UFSC

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Published

2020-05-25

Issue

Section

Artigos