.

Authors

  • Elizabeth Orika Ono Departamento de Botânica - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista
  • João Domingos Rodrigues Departamento de Botânica - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista
  • Sheila Zambello de Pinho Departamento de Bioestatística - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista

Abstract

This work was carried out to study the effects of some synthetical auxins and boron trade formulations in the rooting of stem cuttings of kiwi (Actinidia chinensis Planch cv Hayward). The stems used had two knots and two 10 cm long leaves cut in half. The auxin effect in kiwi rooting stems cuttings was observed through seven different treatments as follows: T1 (H2O); T2 (NAA 300 ppm); T3 (IBA 300 ppm); T4 (NAA 300 ppm + B); T5 (IBA 300 ppm + B); T6 (NAA 0,5%-talc) and T7 (IBA 0,5%-talc), applied to the stems bases. After these treatments, the stems were placed in suitable rooting dishes, with pure vermiculite in misty nebulization chamber for 120 days until collection day. The evaluation of auxin and boric acid effects in kiwi stems cuttings was based on the following observations: 1) The percentage of rooted stem cuttings; 2) Reductor sugar and total sugar analyses (in g/100 g of dry material); and 3) Tryptophan analyses (in µg/100 mg of dry material). The results showed that the Summer and Winter seasons are the best for rooting, concerning Actinidia chinensis Planch. cv Hayward stem cuttings. The use of NAA talc 0,5% or IBA 300 ppm + B in the cuttings basis also showed positive results.

Author Biographies

Elizabeth Orika Ono, Departamento de Botânica - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista

Graduada em Ciências Biológicas Bacharelado/Licenciatura pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Mestrado em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho e Doutorado em Ciências Biológicas (Botânica) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Atualmente é Professora Adjunta/Livre-Docente do Departamento de Botânica, do Instituto de Biociências de Botucatu, da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Mais informações no Currículo Lattes.

João Domingos Rodrigues, Departamento de Botânica - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista

Formado em Agronomia pela Faculdade de Ciências Médicas e Biológicas de Botucatu, Graduação em Licenciatura em Ciências Agronômicas pela Faculdade de Ciências Médicas e Biológicas de Botucatu e Doutorado em Ciências (PhD) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho e Livre-Docente em Fisiologia Vegetal pelo Instituto de Biociências da Universidade Estadual Paulista - UNESP. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual Paulista - UNESP.

Mais informações no Currículo Lattes.

Sheila Zambello de Pinho, Departamento de Bioestatística - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Mestrado em Experimentação e Estatística pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz e Doutorado pela Faculdade de Ciências Médicas e Biológicas de Botucatu. Atualmente é professora titular da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

1996-01-01

Issue

Section

Artigos