.

Authors

  • Jorge Roberto Perrout de Lima NUPEMH - FAEFID - Universidade Federal de Juiz de Fora - MG
  • Attila Jozsef Flegner Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Emerson Silami-Garcia Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.5007/%25x

Abstract

Energy expenditure and the relative participation of fat as substrate were assessed in male subjects under three conditions: with exercise performed in one single bout (1S); with exercise split in three bouts (3S); and without exercise (WE). The caloric cost was the same during the two exercise conditions. Energy expenditure was evaluated using the indirect calorimetry, open circuit method, during 13 hours on each experiment. The subjects were fed each day with the same individually balanced diet. Energy expenditure and lipid utilization were significantly (p < 0,05) higher in 1S and 3S than in WE. There was no difference between 1S and 3S in energy expenditure or in thermic effect of food. It was conclued that exercise split into three short sessions has the same effect on resting energy expenditure and on fat utilization as exercise performed in one single session, sinde its caloric cost is the same.

Author Biographies

Jorge Roberto Perrout de Lima, NUPEMH - FAEFID - Universidade Federal de Juiz de Fora - MG

Possui Graduação em Educação Física pela Universidade Federal de Minas Gerais, Mestrado em Educação Física pela Universidade Federal do Rio de Janeiro e Doutorado em Educação Física pela Universidade de São Paulo. Atualmente, é professor associado e Coordenador de Pós-Graduação em Educação Física da Universidade Federal de Juiz de Fora.

Mais informações no Currículo Lattes.

Attila Jozsef Flegner, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Possui Graduação pela Universidade Federal do Rio de Janeiro, Especialização pela Universidade Federal do Rio de Janeiro, Mestrado pela Vanderbilt University e Doutorado pela Vanderbilt University. Atualmente é professor adjunto IV da Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Mais informações no Currículo Lattes.

Emerson Silami-Garcia, Universidade Federal de Minas Gerais

Graduado em Educação Física pela Universidade Federal de Minas Gerais, Mestre em Educação Física pela University of Colorado e Doutor em Fisiologia do Exercício pela Florida State University.

Mais informações no Currículo Lattes.

Published

1993-01-01

Issue

Section

Artigos