Technical preparation and use of alternative and composting tails

Authors

  • Cleverson Adriano Brunetto Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Suelen Mazon Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Thiago de Oliveira Vargas Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Giovana Faneco Pereira Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Taciane Finatto Universidade Tecnológica Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2016v13n21p132

Abstract

With the need to find alternatives to the production of healthier food and low level of toxicology for both people and the environment. Calls syrups and organic fertilizers come for this purpose, which are used in organic agriculture. To this end the workshops aimed to lead the preparation techniques farmers and use of Bordeaux mixture and sulfur to control insects and diseases, and the production of organic fertilizer through the composting process. Held in rural settlements in Itapiúna municipality of Ceará for rural farmers, led information that can be used quietly in their properties, especially because it is easy to perform and inexpensive, both tails as composting, there was great interest in part by learning farmers.

Author Biographies

Cleverson Adriano Brunetto, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Congressista Rondon

Suelen Mazon, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Congressista Rondon

Thiago de Oliveira Vargas, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Congressista Rondon

Giovana Faneco Pereira, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Congressista Rondon

Taciane Finatto, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Congressista Rondon

References

ANVISA. AGENCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Programa de análise de resíduos de agrotóxicos em alimentos. Outubro de 2014. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/d67107004634368583a5bfec1b28f937/Relat%C3%B3rio+PARA+2012+2%C2%AA+Etapa+-+17_10_14-Final.pdf?MOD=AJPERES>. Acesso em: 14 de agosto de 2015.

MICHEREFF, S. J. Fundamentos de Fitopatologia. Recife – PE, 2001. Disponível em: . Acesso em: 14 de agosto de 2015.

MOTTA, I. S. Calda Bordalesa: Utilidades e preparo. Dourados, MS 2008. Disponível em: <http://www.cpao.embrapa.br/publicacoes/online/zip/FOL200837.pdf>. Acesso em: 14 de agosto de 2015.

______. Calda Sulfocálcica: Preparo e indicações. Dourados, MS 2008. Disponível em: <http://www.cpao.embrapa.br/publicacoes/online/zip/FOL200836.pdf>. Acesso em: 14 de agosto de 2015.

SANTOS, R. H. S.; BARRELLA, T. P.; DINIZ, E. R. Compostagem. Brasília: SENAR, 2003. 59p.

Published

2016-04-07