The preparation of a Project Rondon team: in view of the positive elements

Authors

  • Renan Valério Eduvirgem Universidade Estadual de Maringá/Mestrando em Geografia no Programa de Pós-Graduação em Geografia (PGE-UEM). http://orcid.org/0000-0002-9830-869X
  • Kimberli Pauline Berwig Universidade Estadual de Maringá - Aluna de graduação em Engenharia de Alimentos.
  • André Gustavo da Cunha Ramalho Universidade Federal do Pampa - Graduando em Geologia.
  • Fernando de Souza Silva Universidade Estadual de Maringá - Graduando em Engenharia de Produção.

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2017v14n25p203

Abstract

This paper presents four elements considered as positive in the preparation of rondonistas of a public “IES” and it is expected that may be useful for other teams. In a public “IES”, the budget for such purposes is scarce and its obtaining process is bureaucratic. Finally, we raised R $ 1,275.00 net by selling 150 pizzas. The second element was a training in facilitative leadership, the result of a partnership with a consulting people development. The third positive development was a result of the search for staff training: the approach of rondonistas with the surrounding university community. The last, but not least point to highlight was the involvement of deputies (teacher and student) in training activities. The aim was that in case of need to take someone's post, they were already involved with the project.

Author Biographies

Renan Valério Eduvirgem, Universidade Estadual de Maringá/Mestrando em Geografia no Programa de Pós-Graduação em Geografia (PGE-UEM).

Graduado em Geografia (Bacharelado - 2015) e (Licenciatura - 2015) na Universidade Estadual de Maringá - UEM. Atualmente cursa Mestrado em Geografia pelo Programa de Pós-graduação em Geografia (PGE-UEM), também é aluno da turma de Especialização em Arqueologia ofertada pelo (DGE-UEM). Bolsista da Fundação CAPES.

Kimberli Pauline Berwig, Universidade Estadual de Maringá - Aluna de graduação em Engenharia de Alimentos.

Atualmente é aluna de graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Maringá, sendo também bolsista de iniciação científica CNPq.

André Gustavo da Cunha Ramalho, Universidade Federal do Pampa - Graduando em Geologia.

Bacharel e Licenciado em Geografia pela Universidade Estadual de Maringá (2012-2016). Graduando Geologia pela Universidade Federal do Pampa. Tem experiência na área de Geociências.

Fernando de Souza Silva, Universidade Estadual de Maringá - Graduando em Engenharia de Produção.

Estuda Engenharia de Produção na Universidade Estadual de Maringá.

References

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Published

2017-06-14