Sowing health: environmental and food education in schools of Itaqui/RS

Authors

  • Lucas Santos da Silva Universidade Federal do Pampa https://orcid.org/0000-0002-1190-2347
  • Paloma de Lourdes Ribeiro Carvalho Universidade Federal do Pampa
  • Rafael Rodrigues de Souza Universidade Federal de Santa Maria
  • Lauriane Romeiro de Almeida Universidade Federal do Pampa
  • Filipe Godoy Universidade Federal do Pampa
  • Luciana Zago Ethur Universidade Federal do Pampa

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2020v17n35p108

Abstract

The objective of the work was to present and discuss the results of a university extension action developed with elementary school students, in two schools in the city of Itaqui/RS, seeking to instrumentalize and instigate, in a playful way, the importance of environmental and food education as means for improving health, quality of life and citizen training. The action was developed with students from the 4th and 5th year of elementary school (8to 11 years old), divided into two stages, the first focus in gonenvironmental education and the second on food education. In the first stage, a questionnaire was applied and a conversation circle was carried out together with practical activity of sowing lettuce in egg cartons containing substrate for seedlings, in the second stage, the construction of an “illustrative garden” was proposed, aiming to promote food education. The questionnaire showed that 80% off a milies are concerned with recycling packaging,  that some families grow certain vegetables in their homes and that students are aware of the importance off ruits and vegetables for healthy eating, but only 50% consume daily. With the help of  the conversation wheel and practical activity, students sowed lettuce in egg cartons and took it to their homes. With the organization of the “illustrative garden” it can be seen that the most well-known vegetables were: tomatoes, carrots, beets and lettuce. Therefore, the action was relevant for students / university and students / schools, as it deals with environmental and food education, in addition to forming links between educational institutions.

Author Biographies

Lucas Santos da Silva, Universidade Federal do Pampa

Acadêmico de Agronomia da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA), Campus Itaqui - RS. Bolsista do PET Agronomia.

Paloma de Lourdes Ribeiro Carvalho, Universidade Federal do Pampa

Engenheira Agronôma.

Rafael Rodrigues de Souza, Universidade Federal de Santa Maria

Engenheiro Agronômo. Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia - Agricultura e Ambiente da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), Campus Frederico Westphalen.

Lauriane Romeiro de Almeida, Universidade Federal do Pampa

Acadêmica de Nutrição da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA), Campus Itaqui - RS.

Filipe Godoy, Universidade Federal do Pampa

Acadêmico de Agronomia da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA), Campus Itaqui - RS. Bolsista do PET Agronomia.

Luciana Zago Ethur, Universidade Federal do Pampa

Professora Associada III da Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA), Campus Itaqui - RS.

References

AZEVEDO, D.S.; FERNANDES, K.L.F. Educação Ambiental na Escola: um estudo sobre os saberes docentes. Educação em foco, v.14, n.2, p.95-119, 2010.

BERTIN, R. L.; MALKOWSKI, J.; ZUTTER, L. C.; ULBRICH, A. Z. Estado nutricional, hábitos alimentares e conhecimento de nutrição em escolares. Revista Paulista de Pediatria, v. 28, n. 3, p. 303-308, 2010.

BOOG, M.C.F. Programa de educação nutricional em escola de ensino fundamental de zona rural. Revista de nutrição, v.23, n.6, p. 1005-1017, 2010.

BRASIL. Política Nacional de Promoção de Saúde. Ministério da Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2006.

DEMINICE, R.; LAUS, M.F.; MARINS, T.M.; SILVEIRA, S.D.O.; DUTRA-DE-OLIVEIRA, J.E. Impacto de um programa de educação alimentar sobre práticas alimentares e estado nutricional de escolares. Alimentos e Nutrição, v.18, p.35-40, 2007.

KONDRAT, H.; MACIEL, M.D. Educação ambiental para a escola básica: contribuições para o desenvolvimento da cidadania e da sustentabilidade. Revista Brasileira de Educação, v.18, n.55, p.825-1058, 2013.

LANA, Z. M. O. O ensino regular e a educação ambiental formal: emergência, princípios, e elementos normativos. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, v.29, n.2, p.1110-1123, 2015.

MIOTO, A. C.; OLIVEIRA, A. F. A influência da mídia nos hábitos alimentares de crianças de baixa renda do Projeto Nutrir. Revista Paulista de Pediatria, v. 24, p. 115-120, 2006.

PACHECO, S.S.M. O hábito alimentar enquanto um comportamento culturalmente produzido. In: FREITAS, M.C.S.; FONTES, G.A.V.; OLIVEIRA, N. Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura. Salvador: Edufba; 2008. p. 217-38.

PEREZ, R.C.; ARANCETA, J. School-basednutritioneducation: lessonslearnedand new perspectives. Public Health Nutrition, v. 4, n. 1, p. 131-139, 2001.

OLIVEIRA, J.C.; COSTA, S.D.; ROCHA, S.M.B. Educação Nutricional com atividade lúdica para escolares da rede municipal de ensino de Curitiba. Cadernos da Escola e Saúde, Curitiba, v. 2, n. 6, p. 100-116, 2017.

RAMOS, P.F.; SANTOS, S.A.L.; REIS, C.B.A. Educação alimentar e nutricional em escolares: uma revisão de literatura. Cadernos de Saúde Pública, v.29, n.11, p.2147-2161, 2013.

RODRIGUES, A.L.L.; PRATA, M.S.; BATALHA, T.B.S.; COSTA, C.L.N.do A.; NETO, I.de F.P. Contribuições da extensão universitária na sociedade. Caderno de Graduação: Ciências Humanas e Sociais, v.1, n.16, p.141-148, 2013.

SANTOS, L.A.S. Educação alimentar e nutricional no contexto da promoção de práticas alimentares saudáveis. Revista de Nutrição, v.18, n.5, p.681-692, 2005.

SATO, M. Debatendo os desafios da educação ambiental. Revista Eletrônica do Mestrado em Educação Ambiental, Rio Grande: Universidade Federal do Rio Grande;FURG, v. 1, p. 14-33, 2001.

SEGURA, D. S. B. Educação Ambiental na escola pública: da curiosidade ingênua à consciência crítica. São Paulo: Annablume: Fapesp, 2001. 214p.

UNESCO. Década da Educação das Nações Unidas para um Desenvolvimento Sustentável, 2005-2014: documento final do esquema internacional de implementação, Brasília, Brasil, 2005. 120 p.

Published

2020-04-22