Support to family agro-industries of sugarcane derivatives in Santo Antônio da Patrulha-RS

Authors

  • Carlos Roberto de Menezes Universidade Federal do Rio Grande https://orcid.org/0000-0002-9924-136X
  • Fabio Ferreira Universidade Federal do Rio Grande
  • Fernanda Arnhold Universidade Federal do Rio Grande
  • Francine Silva Universidade Federal do Rio Grande
  • Itiara Gonçalves Universidade Federal do Rio Grande
  • Kessiane Silva de Universidade Federal do Rio Grande

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2023.e90996

Keywords:

Molasses, Brown Sugar, Food Production, Social Inclusion

Abstract

In 2006, the Puro Engenho Program was created, to formalize family agro-industries of sugarcane derivatives in Santo Antônio da Patrulha-RS and region, and aid in the development of activities with higher quality and income generation. Participated in the program EMATER-RS/ASCAR, Union of Rural Workers, Municipal Secretariat of Agriculture and Environment, SEBRAE, Bank of Brazil, and FURG, through its Santo Antônio da Patrulha Campus. A group of families of small producers were invited by the entities operating in the municipality at that time, and they participated in meetings for information and organization. Subsequently, these families were provided with floor plans for the adaptation of agro-industries, courses on Good Manufacturing Practices, assistance in obtaining sanitary, and environmental permits and PPCI, workshops in the areas of Agribusiness Management, soil analysis, physical-chemical, microbiological and waste pesticides analysis in manufactured food products, consultancies in the production and development of new products, and assistance in the search for new markets. Twenty-two agroindustries producing sugarcane derivatives were legalized, in addition to 12 family agroindustries of other products that were inserted later. Formalization ensured product appreciation and a greater guarantee of commercialization. New markets were also reached, such as fairs, PNAE, PAA and private markets.

Author Biographies

Carlos Roberto de Menezes , Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Federal de Santa Maria (1990), Mestrado em Química pela Universidade Estadual de Campinas (1992) e Doutorado em Química pela Universidade Estadual de Campinas (1996). Atualmente é professor Associado da Universidade Federal do Rio Grande (FURG), Campus Santo Antônio da Patrulha (SAP). 

Fabio Ferreira , Universidade Federal do Rio Grande

Doutorado em Quimica Analítica pela Universidade Federal de Santa Maria (2007). Atualmente é professor adjunto nível I na Universidade Federal do Rio Grande (FURG) Campus Santo Antonio da Patrulha. 

Fernanda Arnhold , Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade de Passo Fundo (2007), mestrado (2010) e doutorado (2013) em Engenharia e Ciência de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande-FURG. Atualmente é professora adjunta da FURG, campus Santo Antônio da Patrulha, atuando nos cursos de graduação em Engenharia Agroindustrial-Agroquímica, Engenharia Agroindustrial- Indústrias Alimenticias, especialização em Qualidade e Segurança de Alimentos e mestrado em Sistemas e Processos Agroindustriais.

Francine Silva , Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal do Rio Grande - FURG (1999-2003) e mestrado em Engenharia e Ciência de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande - FURG (2005-2007). Possui doutorado em Engenharia Química pela COPPE, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ (2007-2011). Desenvolveu parte de sua tese na Faculdade de Engenharia Química da Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP e também uma pesquisa integrada com o Max Planck Institute for Dynamics of Complex Technical Systems, em Magdeburg, Alemanha, durante período de doutorado sanduiche. Atualmente pertence ao corpo docente da Escola de Química e Alimentos da Universidade Federal do Rio Grande, como professor Associado, nível II. 

Itiara Gonçalves , Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande (2007), mestrado e doutorado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (2009). Atualmente é professora adjunta na Universidade Federal do Rio Grande, Campus Santo Antônio da Patrulha. 

Kessiane Silva de, Universidade Federal do Rio Grande

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande (2006), Mestrado em Engenharia e Ciência de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande (2009) e Doutorado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina (2013). Atualmente é professora da Universidade Federal do Rio Grande, campus de Santo Antônio da Patrulha, curso de graduação em Engenharia Agroindustrial - Indústrias Alimentícias e do curso de especialização em Qualidade e Segurança de Alimentos.

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Published

2023-04-27