Experience report: development of an integrative extension project in nutrition

Authors

  • Louyse Sulzbach Damázio Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Fabiane Maciel Fabris Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Alessandra Zanette Ghisi Universidade do Extremo Sul Catarinense
  • Rita Suselaine Vieira Ribeiro Universidade do Extremo Sul Catarinense

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2023.e92128

Keywords:

Food and Nutrition Education, University Extension, Nutrition

Abstract

The main objective of the NUTRIEXTENSÃO extension project was to provide academics with an activity that would contribute to their training with the practical articulation of scientific knowledge from teaching and research and the needs of the community where the university is located in the city of Criciúma/SC. Nutrition consultation, waiting room and food and nutrition education activities were carried out between October and December 2022. Food and nutrition education materials were developed during the project period, helping with the proposed practices. The project was effective in bringing the academics closer to the community, developing skills in different areas of activity for the future profession. Developing extension projects is extremely important to insert students into new realities and enable them to enter the job market in a broad and dynamic way. It is important to highlight the importance of more projects that include a broad view of nutrition for the training of generalist undergraduate students in Nutrition.

Author Biographies

Louyse Sulzbach Damázio, Universidade do Extremo Sul Catarinense

Doutora (2022) e mestre (2018) em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense. Bacharel em Nutrição pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2016). Professora dos cursos de Nutrição, Enfermagem e Fisioterapia da Universidade do Extremo Sul Catarinense e Gastronomia no SENAC/Criciúma.

Fabiane Maciel Fabris, Universidade do Extremo Sul Catarinense

Possui graduação em Nutrição pela Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI), com conclusão de curso no ano de 2000. Especialista em Saúde Pública e Ação Comunitária pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (UNESC), com título adquirido em 2004. Especialista em Formação Contemporânea para Ensino na Área da Saúde (PRÓ-SAÚDE / PET- SAÚDE / UNIVALI), com conclusão do curso em setembro de 2015. Mestre em Desenvolvimento Socioeconômico (PPGDS/UNESC), com conclusão em 2016. Coordenadora do Curso de Nutrição Unesc, docente do Curso de Nutrição Unesc desde o ano de 2007. 

Alessandra Zanette Ghisi, Universidade do Extremo Sul Catarinense

Graduada em Nutrição pela Universidade do Vale do Itajaí (2000), MBA em Gestão Empresarial - Modalidade Mercado de Trabalho e Exercício do Magistério em Nível Superior pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2007), Mestre em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2017). Atua na docência superior desde 2007 como Professora Titular da Universidade do Extremo Sul Catarinense UNESC. 

Rita Suselaine Vieira Ribeiro, Universidade do Extremo Sul Catarinense

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Pelotas (1987). Mestre em Ciências da Saúde pela Universidade do Extremo Sul Catarinense (2010). Docente do Curso de Nutrição da Universidade do Extremo Sul Catarinense. Coordenadora Adjunta do Curso de Nutrição UNESC (2021 - 2023).

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Published

2023-08-23