Agroation project: encouraging healthy feeding and biodiversity conservation in Curitibanos/SC

Authors

  • Sindi Elen Senff Universidade Federal de Santa Catarina
  • Karine Louise dos Santos Universidade Federal de Santa Catarina
  • Enio Paulo Belotto Universidade Federal de Santa Catarina
  • Danielle Remor Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2018v15n30p147

Abstract

The discussion about food security and environmental education has been growing constantly, due to the low diversity of fruits, vegetables and cereals our diet, health problems, and environmental problems linked to the production system. Therefore, there is a need to encourage education projects that discuss healthy and the possibility of obtaining quality food in consonance with the conservation of natural resources and biodiversity. With this goal in mind, the activities of the AgroAção project are being conducted in the agroecological garden and in the Pessegueirinho Trail located at UFSC, Curitibanos Campus, together with children with age between 7 and 12 years old. Until the moment, 442 students participated in project activities in 13 visits, benefiting five municipal public schools of Curitibanos / SC. This exchange of experience is providing learning to students and teachers as it relates to food production and conservation of natural resources and biodiversity.

Author Biographies

Sindi Elen Senff, Universidade Federal de Santa Catarina

Aluna de graduação do curso de Agronomia na Universidade Federal de Santa Catarina, campus de Curitibanos.

Karine Louise dos Santos, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina/UFSC (2002), mestrado e doutorado em Ciências com área de concentração em Recursos Genéticos Vegetais/UFSC (2005 e 2009, respectivamente). Já atuou como pesquisadora da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina S.A. Atualmente é docente na UFSC/Campus de Curitibanos. Áreas de atuação: caracterização da diversidade genética e fenotípica, etnobotânica, domesticação de plantas, manejo da agrobiodiversidade, agroecologia e pesquisa participativa.

Enio Paulo Belotto, Universidade Federal de Santa Catarina

Aluno de graduação do curso de Agronomia na Universidade Federal de Santa Catarina, campus de Curitibanos. Atualmente é auxiliar de agropecuaria da Universidade Federal de Santa Catarina.

Danielle Remor, Universidade Federal de Santa Catarina

Aluna de graduação do curso de Agronomia na Universidade Federal de Santa Catarina, campus de Curitibanos.

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Published

2018-10-26