Nutrir Arte: culinary workshops and recreational activities as food and nutrition education strategies in different phases of life

Authors

  • Geovana Gabriele da Silva Universidade Federal de Alfenas
  • Renata Rosane Andrade Bastos Universidade Federal de Alfenas
  • Beatriz Pizetta Ferronato Universidade Federal de Alfenas
  • Camila de Souza Martins Universidade Federal de Alfenas
  • Julieuza Camila Alves Universidade Federal de Alfenas
  • Flávia Della Lucia Universidade Federal de Alfenas

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e82030

Abstract

The Nutrir Arte extension project is premised on using Food and Nutrition Education (EAN) actions as a strategy to promote the health and nutrition of different publics in Alfenas-MG. Activities directed to the specificities of each group and age (culinary workshops, games, theater and recreational activities) related to this article are carried out. They are evaluated by the subjective perception of the team (questions, interest and public participation). The results were satisfactory due to the involvement and interaction of the participants, contributing to the collective construction of knowledge and promoting the public's autonomy when participating in the practices. The importance of strengthening the link between the university and society is noted, promoting an exchange of knowledge, where knowledge complements each other, and enables possible positive changes in the health and quality of life of the population through actions that contribute to address of social, economic and environmental problems and issues.

Author Biographies

Geovana Gabriele da Silva, Universidade Federal de Alfenas

Graduanda do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET NUTRIÇÃO) e discente voluntária do Projeto de extensão Nutrir Arte.

Renata Rosane Andrade Bastos, Universidade Federal de Alfenas

Graduanda do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas, discente bolsista do Projeto de Extensão Nutrir Arte.

Beatriz Pizetta Ferronato, Universidade Federal de Alfenas

Graduanda do do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas, discente voluntária do Projeto de Extensão Nutrir Arte e voluntária do Projeto de extensão ENOD (UNIFAL-MG)

Camila de Souza Martins, Universidade Federal de Alfenas

Graduanda do do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas, discente voluntária do Projeto de Extensão Nutrir Arte.

Julieuza Camila Alves, Universidade Federal de Alfenas

Nutricionista pela Universidade Federal de Alfenas, Colaboradora voluntária do Projeto de Extensão Nutrir Arte.

Flávia Della Lucia, Universidade Federal de Alfenas

Nutricionista pela Universidade Federal de Viçosa - UFV. Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFV). Doutorado em Ciência dos Alimentos (Universidade Federal de Lavras). Coordenadora do Projeto de Extensão: “Nutrir Arte: Oficinas Culinárias Lúdicas como Estratégia de
Educação Alimentar e Nutricional” inserido no Programa de Extensão Agroecologia, Educação Ambiental e Soberania Alimentar e Nutricional” (PROBEX/UNIFAL-MG.). Docente do Programa de Pós-graduação em Nutrição e Longevidade (nível mestrado) e do Curso de Especialização Lato Sensu em Tecnologia e Qualidade na Produção de Alimentos da FANUT/UNIFAL-MG.

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Published

2021-12-16