Demand forecasting of meal in university dining services with short supply

Authors

  • Adriana Barbosa Santos Universidade Estadual Paulista
  • Melissa Galdino Martos Universidade Estadual Paulista
  • Julia Muchatte Trento Universidade Estadual Paulista
  • Natália Soares Janzantti Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5007/1983-4535.2017v10n2p210

Abstract

This paper aims to examine the meal demand forecasting in a University Dining Service (UDS) with short supply. The research derived from low productive capacity problems faced in some campus of the São Paulo State University (UNESP), which do not meet all demand. To estimate the proportion of people truly interested in the dining services and to calculate the surplus of non-service, it was suggested a design covering a combination of statistical techniques such as multiple regression analysis, diagnostic tests measurements, ROC curve, supported by a market research with quantitative approach.  With the utilization of these techniques combination, it was analyzed information based on socioeconomic profiles, menu requirements, reason for eating in the UDS, and the food habits of 544 academic people. After analysis, it was estimated a surplus of 311 daily non-services (78% over than offer). Most UDS users are undergraduate students in vulnerable financial conditions for food and residence; which use the UDS because of price; living near the campus; and are moderately demanding about the menu. The conclusions reinforce the relevance of contextual information about the service user in the demand forecasting model aiming to increase the estimate accuracy of quantity of non-service.

Author Biographies

Adriana Barbosa Santos, Universidade Estadual Paulista

Titulação: Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos

Filiação: Departamento de Ciências de Computação e Estatística, Ibilce, Unesp.

Área: Experiência na área de estatística aplicada e gestão da qualidade.

Melissa Galdino Martos, Universidade Estadual Paulista

Graduação em Engenharia de Alimentos

Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Ibilce, UNESP

Julia Muchatte Trento, Universidade Estadual Paulista

Graduação em Engenharia de Alimentos

Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Ibilce, Unesp.

Natália Soares Janzantti, Universidade Estadual Paulista

Titulação: Doutorado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas e Pós-Doutorado pela Universidade Estadual Paulista

Filiação: Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, Ibilce, Unesp.

Área: experiência na área de ciência e tecnologia de alimentos.

Published

2017-06-26

Issue

Section

Artigos