Hunger in capital reproduction: a food commodity analysis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1982-0259.2022.e86274

Keywords:

Agro-industrial system, Hunger, Food production; Food commodity.

Abstract

This text aims to explain the working logic of the complex agro-industrial system in the production of food merchandise and its relationship with hunger in Capitalism. In the methodological aspect it is a bibliographical research.

Throughout the text, we seek to demonstrate how the appropriation of capital in food occurs from the occupation of the soil, the ownership of land, which necessarily involves the expulsion of peasant families from the countryside. And we will reconstruct the logic of the food-commodity production chain with the ramifications of the complex agro-industrial food system.

We will seek to demonstrate that this form of food production, aimed at valuing capital even if it produces food, will generate hunger, as it results in food devoid of nutrients, an agriculture with diversity restricted by monoculture, overloaded with chemicals that cause cancer, among others. other health problems and do not fulfill the function of feeding human beings. In short, they feed hunger.

 

Author Biography

Leile Silvia Candido Teixeira, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Assistente Social formada pela Universidade Católica de Goiás (UCG), 2002. Mestre em Serviço Social e Políticas Sociais pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC/SP), 2007. Doutora em Serviço Social pelo Programa de Estudos Pós-Graduados em Serviço Social da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), 2015. Estuda necessidades humanas e reprodução do capital com ênfase nos aspectos da fome-alimentação; modo de produção camponês; Política de Segurança Alimentar e Nutricional; Sistemas Populares de Abastecimento. Desenvolve trabalhos na extensão universitária nas áreas de abastecimento popular, comunicação popular, produção de documentários e assessoria ao Movimento de Pequenos Agricultores (MPA) com ênfase na discussão de Poder Popular. Professora Adjunta II da Escola de Serviço Social da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). Integra O Laboratório de Estudos, Pesquisa e Extensão "Questão Agrária em Debate" da Escola de Serviço Social da UFRJ; o Grupo de Pesquisa "Agricultura urbana e rural para a Segurança Alimentar e Nutricional" da Embrapa; participa da coordenação do GTP de Movimentos Sociais da Associação Brasileira de Ensino e Pesquisa em Serviço Social (ABEPSS), gestão 2019-2020.

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Published

2022-08-30