Outpatient nutritional appointments and nutritional status of children under the age of six

Authors

  • Pâmela Schactae Lacerda Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Nilciane Taques Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Jéssica Patricia Cain Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Luana Molinari Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Caryna Eurich Mazur Universidade Estadual do Centro-Oeste
  • Paula Chuproski Saldan Universidade Estadual do Centro-Oeste

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2018v15n30p16

Abstract

Objective: To describe the outpatient nutritional appointments provided to children under the age of six through an extension project at the Nutritional Recovery Center in Guarapuava-PR. Method: The appointments were carried out weekly by students and professors of the Nutrition course in the period 2015-2017. An anthropometric evaluation of children (weight and height), anamnesis to acquaint mothers and children and evaluation of food consumption were made. After the nutritional diagnosis, nutritional guidelines were given to mothers. Monthly consultations were scheduled for children with impaired nutritional status. Food and Nutrition Education (FNE) activities were developed to assist mothers in feeding children. Results: A total of 133 attendances were carried out and the most appointments were in the age range of 6-23 months (n=81). The majority of children presented adequate nutritional status (62%). The FNE activities were culinary workshop and conversation exchange. Conclusions: Although the majority of children were eutrophic, 38% had some impairment of the nutritional state, being essential their monitoring.

Author Biographies

Pâmela Schactae Lacerda, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Graduanda em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e bolsista do Projeto de Extensão.

Nilciane Taques, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Graduanda em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e bolsista do Projeto de Extensão.

Jéssica Patricia Cain, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Graduanda em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e voluntária do Projeto de Extensão.

Luana Molinari, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Graduanda em Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e voluntária do Projeto de Extensão.

Caryna Eurich Mazur, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Professora Colaboradora do Departamento de Nutrição (DENUT) da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e participante do Projeto de Extensão.

Paula Chuproski Saldan, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Professora Adjunta do Departamento de Nutrição da Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e coordenadora do Projeto de Extensão.

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Published

2018-10-26