Guidelines for integral food use into the local population and Upper Rio Negro/Amazonas indigenous community

Authors

  • Aline Sobreira Bezerra Universidade Federal do Ceará https://orcid.org/0000-0003-1370-9564
  • Gisele Borges Costa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas
  • Angélica Inês Kaufmann Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Cauê Trivellato Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas
  • Eleucimar Monteiro da Cunha Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2019v16n34p143

Abstract

The objective of this work was to find alternatives for the supply of products from food parts of great nutritional value, which are usually discarded by the local population and indigenous community. The extension project, implemented in the municipality of São Gabriel da Cachoeira/AM, was based on an action research, with the purpose of guiding and qualifying the community regarding the integral food use (IFU), focusing on nutritional quality and food waste. A structured questionnaire was applied to the public participants of the workshops with the purpose of verifying their knowledge about the subject and held theoretical and practical workshops. It was noted that a large number of participants had already heard about AIA, but more than half had never tried full-food preparations. All the preparations obtained results superior to 90% of acceptability among the tasters, thus showing an alternative for food consumption and environmental sustainability.

Author Biographies

Aline Sobreira Bezerra, Universidade Federal do Ceará

Doutorado e Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Formada pela Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (Uni-Rio) em 1998. Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Federal Fluminense (UFF) e em Suporte e Terapia Nutricional pela Santa Casa de Misericórdia do Rio de Janeiro (CESANTA). Atualmente é professora Adjunta do Departamento de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Ceará.

Gisele Borges Costa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas

Especialista em Educação e Graduada em História pela Universidade Federal de Pelotas/RS. Atualmente é professora substituta do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - Campus São Gabriel da Cachoeira. 

Angélica Inês Kaufmann, Universidade do Estado de Santa Catarina

Possui Técnico em Agroindústria (2010) e graduação em Nutrição (2017) pela Universidade Federal de Santa Maria. Atualmente é mestranda do Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade do Estado de Santa Catarina.

Cauê Trivellato, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas

Possui graduação em Tecnologia em Agroecologia pelo Centro Federal de Educação Tecnológica (2008) e mestrado em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2015). Atualmente é professor temporário do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas.

Eleucimar Monteiro da Cunha, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas

Possui graduação em Enfermagem pelo Centro Universitário do Norte (2009). Especialista em Urgência e Emergência pela Faculdade Delta - (2016). Atualmente é professora EBTT de Enfermagem do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - IFAM,Campus São Gabriel da Cachoeira. 

References

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Published

2019-12-19