Food and nutritional education actions for adolescents jiu-jitsu practicers of Florianópolis-SC

Authors

  • Fernanda Schmitz Goulart Delgado Universidade Federal de Santa Catarina
  • Vitória de Resende Salles Universidade Federal de Santa Catarina
  • Luísa Alquino Dias Universidade Federal de Santa Catarina
  • Rafaela Alexia Kobus Universidade Federal de Santa Catarina
  • Claudia Soar Universidade Federal de Santa Catarina
  • Fernanda Hansen Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77521

Abstract

The Vivendo à Arte social project enables teenagers to participate in sports as a way to reduce possible negative influences from the place where they live, in addition to promoting health. In 2019, the Tutorial Nutrition Education Program of the Federal University of Santa Catarina (PET / NUT / UFSC) provided food and nutrition education activities with a group of teenagers in the Jiu-Jitsu modality, with the aim of promoting adequate and healthy eating for optimization sports performance and health. Five meetings were held, from June to December, for 31 adolescents, between 13 and 18 years old. The project was developed in five meetings held from June to December 2019, involving 31 teenagers, between 13 to 18 years old. In these meetings were addressed: the basic principles of nutrition, sports nutrition, supplementation and dangers of doping and fad diets, eating disorders and body image. After the intervention, more than 75% of the participants reported improvement in nutritional knowledge about and eating habits. As for the group of work, the experience of this activity provided greater contact with the experience of the nutritionist's performance in teaching, developing oratory skills, deepening in themes taught, teamwork and organization.

Author Biographies

Fernanda Schmitz Goulart Delgado, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduanda da sétima fase de Nutrição no Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina. 

Vitória de Resende Salles, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduanda da sétima fase de Nutrição do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina.  Bolsista do Progrma de Educação Tutorial (PET), com atuação em generalista em pesquisa, ensino e extensão.

Luísa Alquino Dias, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduanda da nona fase de Nutrição do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina.  

Rafaela Alexia Kobus, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduanda da sétima fase de Nutrição do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina.  

Claudia Soar, Universidade Federal de Santa Catarina

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina (1995), especialização em Nutrição Clínica pela Universidade Federal do Paraná (1999), mestrado em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina (2003) e doutorado em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública/USP (2008). Tem experiência em Coordenção e Docência em Curso de Graduação e Pós-graduação em Nutrição. Desde 2004 vem trabalhando com Metodologias Ativas de Ensino. Possui ênfase em Análise Nutricional de População (população idosa e infantil), Educação Alimentar e Nutricional e Segurança Alimentar e Nutricional. Faz parte do grupo de pesquisa "Teia de Articulação pelo Fortalecimento da Segurança Alimentar e Nutricional (TearSAN)".

Fernanda Hansen, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduada em Nutrição pela Universidade de Passo Fundo - UPF (2007). Mestre (2011), Doutora (2015) e Pós-Doutora (2017) em Ciências Biológicas: Bioquímica pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS. Atualmente é professora adjunta do Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC e professora permanente do Programa de Pós-Graduação em Nutrição (PPGN) da UFSC. É coordenadora do Grupo de Nutrição e Exercício Físico (GNEF) da UFSC.

 

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Published

2021-08-26