Evaluation of execution of the national school nutrition program in districts of the Tocantins

Authors

  • Joviana Coelho Afonso Universidade Federal do Tocantins
  • Leane de Sousa Santos Universidade Federal do Tocantins
  • Claudia Jaqueline Fialho Universidade Federal do Tocantins
  • Juciléia Maria Casali Universidade Federal do Tocantins
  • Luciana Pereira Jacobsen Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e72201

Abstract

The National School Nutrition Program, which aims to provide adequate and healthy food to students. The goal of this study was to examine the execution of the program in 26 districts of the state of Tocantins in 2018, based on Law n° 11,947 of June 16th, 2009. This is a descriptive-quantitative study, starting of activities and questionnaires administered to actors involved in the program. The questionnaires were designed by the National Fund for Educational Development and administered by agents from the Federal University of Tocantins Collaborating Center for School Food and Nutrition. The reports produced were made available to the study, in which the presence or not of the following features were analyzed: existence of a nutritionist, setting of a public bidding, observance of the 30% quota for the Family Farming, existence of an account balance over 30%, performance of Food and Nutrition Educational Activities, existence and effectiveness of a School Feeding Council. Therefore, it is important to demonstrate the magnitude of the program.

Author Biographies

Joviana Coelho Afonso, Universidade Federal do Tocantins

Graduanda em Nutrição pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

Leane de Sousa Santos, Universidade Federal do Tocantins

Graduanda em Nutrição pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

 

Claudia Jaqueline Fialho, Universidade Federal do Tocantins

Professora  Associada  do Curso de Nutrição na Universidade Federal do Tocantins (UFT). Graduada em Economia Doméstica pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Mestre em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras (UFLA) e Doutora em Microbiologia pela Universidade Estadual Paulista (UNESP).

Juciléia Maria Casali, Universidade Federal do Tocantins

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Pós - Graduada em Gestão de Unidade de Alimentação e Nutrição pelo Instituto de  Pesquisas Ensino e Gestão em Saúde (IPGS) e Pós-Graduanda em Prescrição de Fitoterápicos e Suplementação Nutricional Clínica e Esportiva pela Faculdade de Venda Nova do Imigrante (FAVENI).

Luciana Pereira Jacobsen, Universidade Federal do Tocantins

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Tocantins (UFT).

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Published

2021-04-28