University restaurant of UFPE: a systemic approach

Authors

  • Carla Ionara Xavier da Silveira Cardoso Universidade Federal de Pernambuco
  • Danubia Paula da Silva Menezes Universidade Federal de Pernambuco
  • André Melo de Souza Universidade Federal de Pernambuco
  • Roberta Macedo Baudel Universidade Federal de Pernambuco
  • Dinara Leslye Macedo e Silva Calazans Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.5007/1983-4535.2018v11n3p211

Abstract

This study aims to analyze a problem situation of the university restaurant of the Federal University of Pernambuco regarding the limited capacity of the service in the light of systems theory. The situations were represented through archetypes in an attempt to better understand the use of systemic thinking in the face of the dynamic and complex scenarios. For that, we used opinion polls conducted at the unit between 2011 and 2014, as well as documents from the institution and information obtained by the researchers themselves. It was found that the management of the unit does not act in a systemic way, presenting palliative actions that, in the short term, alleviate the symptom, but then become precarious. The study showed that the systemic analysis from the construction of the archetypes is an important tool that can be used in the decision making process. In this case, the food supply activity, as an activity-means of management of the institution, is liable to decentralize the supply through the extension of the outsourcing of services, as is the unit itself; and / or the realization of agreements with the private network already existing in the campus through contracts with the institution.

Author Biographies

Carla Ionara Xavier da Silveira Cardoso, Universidade Federal de Pernambuco

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2003). Pós Graduação em Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição:Gastronomia e Hotelaria (UnP- 2010). Mestrado Profissional em Administração da Universidade Federal de Pernambuco (2016). Nutricionista na Universidade Federal de Pernambuco.

Danubia Paula da Silva Menezes, Universidade Federal de Pernambuco

Mestre. Possui graduação em Secretariado pela Universidade Federal de Pernambuco (2005) e Especialização em Gestão Pública pela UFPE (2012). Atualmente é estatutário da Universidade Federal de Pernambuco.

André Melo de Souza, Universidade Federal de Pernambuco

Mestre em administração pela Universidade Federal de Pernambuco - UFPE. Graduado em Administração pela Universidade de Pernambuco - UPE. Especialista em Gestão Pública - UFPE. Atualmente, é servidor técnico-administrativo da UFPE com atuação na área de gestão de pessoas.

Roberta Macedo Baudel, Universidade Federal de Pernambuco

Servidora pública federal (UFPE), com mestrado em administração pela UFPE, pós-graduação lato sensu em tecnologias em educação a distância, graduação em fonoaudiologia pela Universidade Católica De Pernambuco e formação técnica em desenvolvimento de sistemas pelo SENAC/PE. tem experiência na área de administração, atuando principalmente nos seguintes temas: educação superior, atividades de ensino/pesquisa/extensão. atualmente ocupa a função de chefe da divisão de programas e projetos da pró-reitoria de extensão e cultura da UFPE, responsável desde 2010 pelo suporte técnico e administrativo do ambiente virtual do sistema de gestão de projetos (SIGPROJ) utilizado pela extensão da UFPE.

Dinara Leslye Macedo e Silva Calazans, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Professora do Curso de Nutrição da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). Doutora em Administração. Mestre em Ciências da Engenharia de Produção (UFRN). Especialista em Vigilância Sanitária e Especialista em Gestão da Qualidade de Vida e Saúde no Trabalho pela UFRN. Nutricionista. É membro do Conselho Estadual de Segurança Alimentar e Nutricional do Rio Grande do Norte (CONSEA/RN) e membro do Comitê de Ética em Pesquisa (CEP-FACISA/UFRN)

Published

2018-09-04

Issue

Section

Artigos