Contributions to the food debate in contemporary capitalism

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1982-0259.2022.e86245

Keywords:

Food, Hunger, Obesity

Abstract

This article aims to contribute to the debate on food in contemporary capitalism, especially from the perspective
of hunger and obesity. The work is theoretical, and started from bibliographic research and statistical data, in order to help the analysis. For this, approximations were established between Marxist theory and the field of public health for the foodcommodity
debate, observing the deleterious effects of social inequalities in guaranteeing the Human Right to Food, resulting in a double burden of poor diet as expression of the social question in contemporary capitalism.

Author Biography

Olivio Jose da Silva Filho, Universidade de Brasília

Gastrônomo pela Universidade Estadual de Goiás (2017). Mestre em Meio Ambiente e Desenvolvimento Rural pela Universidade de Brasília (2020). Atualmente, é doutorando em Política Social pela Universidade de Brasília, se dedicando ao estudos sobre comida, consumo, abastecimento e necessidades humanas e do capital. Membro do Núcleo DF da Aliança pela Alimentação Adequada e Saudável. Pesquisador do Núcleo de Estudos da Insegurança Alimentar e Fome: Arroz com Feijão.

References

BACA, A. S.; LOBERA, G. I. B. Em busca da ordem no caos: o que é bom para comer no capitalismo do século XXI. Geografares, n. 25, p. 82-104, 2018.

BEHRING, E. R.; BOSCHETTI, I. Política social: fundamentos e história. São Paulo: Cortez, 2016.

DOYAL, L.; GOUGH, I. A theory of human need. London: London Macmillan, 1991.

ENGELS, F. O papel do trabalho na transformação do macaco em homem (1876). Revista Trabalho Necessário, v. 4, n. 4, 2006.

FAO; IFAD; UNICEF; WFP; WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021: transforming food systems for food security, improved nutrition and affordable healthy diets for all. Rome, 2021.

FAO. Food Price Index. 2021. Disponível em: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex. Acesso em: 14 fev. 2022.

FINE, B.; BAYLISS, K.. A Guide to the Systems of Provision Approach: Who Gets What, How and Why. Londres: Palgrave Macmillan, 2021.

GOMES JÚNIOR, N. N. Segurança Alimentar e Nutricional e Necessidades Humanas. São Paulo: Editora Fundação Perseu Abramo, 2015.

GOMES JÚNIOR, N. N.; PEREIRA, P. A. P. Necessidades do capital versus necessidades humanas no capitalismo contemporâneo: uma competição desigual. Argumentum, v. 5, n. 1, p. 50-65, 2013.

HARVEY, D. O Novo Imperialismo. São Paulo: Edições Loyola, 2ª Edição, 2005.

HARVEY, D. O neoliberalismo: história e implicações. São Paulo: Edições Loyola, 2008.

MARINI, R. M. Dialética da dependência, 1973. In: TRASPADINI, R.; STÉDILE, J. P. Ruy Mauro Marini: vida e obra. São Paulo. São Paulo: Editora Expressão Popular, 2011, p. 131-172.

MARX, K. O Capital: Crítica da economia política. Livro I: O processo de produção do capital. São Paulo: Editora Boitempo, 2013.

MARX, K. Grundrisse: manuscritos econômicos de 1857-1858: esboços da crítica da economia política. São Paul: Editora Boitempo, 2015.

MOTA, A. E. Expropriações contemporâneas: hipóteses e reflexões. In: BOSCHETTI, I. (org). Expropriação e direitos no capitalismo. São Paulo: Cortez, 2018. p. 167-186.

OIT. ILO Monitor: COVID-19 and the world of work. Seventh edition. 2021. Disponível em: https://www.ilo.org/global/topics/coronavirus/impacts-and-responses/WCMS_767028/lang--en/index.htm. Acesso em: 08 nov. 2021.

OMS. Obesity and overweight. 2021. Disponível em:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Acesso em:1 nov. 2021.

OSÓRIO, J. América Latina: o novo padrão de exportador de especialidade produtiva estudo de cinco economias da região. In: FERREIRA, C.; OSÓRIO, J.; LUCE, M.. Padrão de reprodução do capital: contribuições da teoria marxista da dependência. São Paulo: Boitempo Editorial, 2012.

PEREIRA, P. A. P. Necessidades Humanas: subsídios à crítica dos mínimos sociais. São Paulo: Editora Cortez, 6ª edição, 2011.

POPKIN, B. M.; CORVALAN, C.; GRUMMER-STRAWN, L. M. Dynamics of the double burden of malnutrition and the changing nutrition reality. The Lancet, v. 395, n. 10217, p. 65-74, 2020.

SILVA FILHO, O. J.; GOMES JÚNIOR, N. N. O amanhã vai à mesa: abastecimento alimentar e COVID-19. Cadernos de Saúde

Pública, v. 36, 2020, e00095220.

ZIEGLER, J. Destruição em massa: geopolítica da fome. São Paulo: Cortez, 2013.

Published

2022-08-30