Alternative agrifood networks and critical consumption: the case of organic markets in Porto Alegre
DOI:
https://doi.org/10.5007/2175-7984.2020v19n44p172Abstract
The last four decades coincide with the appearance of what has been called "alternative agri-food networks". Numerous scandals, widespread uncertainty and the search for healthier foods are highlighted in a broader movement called "turn of quality," where the idea of quality goes beyond the product's strict and tangible attributes. The organic fairs of Porto Alegre are part of the transformations that affect the world of food in general. The focus of the study is to elucidate the circumstances that contributed to its emergence, as well as the mutations that this local supply system has experienced since its inception. The research seeks to show that organic fairs consist of a unique social space where they operate much more than food buying and selling operations. Nonetheless, there are challenges in relation to the future, especially the developments arising from the increase in demand and the risk of conventionalization.
References
ADORNO, T. W, HORKHEIMER, M. A dialética do esclarecimento. Rio de Janeiro: Jorge Zahar Editor, 1995.
ALLEN, P.; FITZSIMMONS, M.; GOODMAN, M..; WARNER, K. Shifting places in the agrifood landscape: the tectonics of alternative agrifood initiatives in California. Journal of Rural Studies, v.19, p.61-75, 2003.
ALMEIDA, J. A construção social de uma nova agricultura: tecnologia agrícola e movimentos sociais no sul do Brasil. Porto Alegre: Ed. Universidade UFRGS. 1999.
ANJOS, F. S.; CALDAS, N.V.; POLLNOW, G. Vinho, território e desenvolvimento: o caso da indicação de procedência dos vinhos de Pinto Bandeira. In: ANJOS, F. S.; CALDAS, N. V. (Org.). Construção social da qualidade na produção agroalimentar, São Paulo: LiberArs, v. 1, p. 19-43, 2014.
BARBOSA, L. Tendências da alimentação contemporânea. In: PINTO, M.; PACHECO, J. K. (org.) Juventude, consumo e educação. Porto Alegre: ESPM, p.15-64, 2009.
BAUMANN, Z. Vida de consumo: a transformação das pessoas em mercadoria. Rio de Janeiro: Zahar, 2007.
BECK, U. Risk society. Towards a new modernity. Londres: Sage Publications, 1992.
BECK, U.; GIDDENS, A.; LASH, S. Modernização reflexiva: política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: Editora da Universidade Estadual Paulista, 1997.
BIANCHI, A. M.; MURAMATSU, R. A volta de Ulisses: anotações sobre a lógica de planos e compromissos. Revista de Economia Politica, v. 25, n.2, p.23-44, 2005,
BOURDIEU, P. A distinção: crítica social do julgamento. São Paulo: EDUSP, 2007.
BRUM, A. O Desenvolvimento Econômico Brasileiro, Rio de Janeiro: Vozes, 1987.
BRUNORI, G..; ROSSI, A.; GUIDI, F. On the new social relations around and beyond food. Analyzing consumer´s role and action in Gruppi di Acquisto Solidale (Solidary Purchasing Groups). Sociologia Ruralis: v.52, nº1, p. 1-30, 2012.
CAILLÉ, A. O princípio de razão, o utilitarismo e o antiutilitarismo. Sociedade e Estado, Brasília, v. 16, n. 1-2, p. 26-56, 2001,
CANCLINI, N. G. Consumidores e cidadãos: conflitos multiculturais da globalização. Rio de Janeiro: Editora UFRJ, 2010.
CARSON, R. Silent spring. Boston: Houghton Mifflin, 1962.
CONSTANCE, D. H.; CHOI, J. Y.; LYKE-HO-GLAND, H. Conventionalization, Bifurcation, and Quality of Life: A Look at Certified and Non-Certified Organic Farmers in Texas. Southern Rural Sociology, v. 23, nº1, p. 208-234, 2008.
DOUGLAS, M.; ISHERWOOD, B. O Mundo dos bens: para uma antropologia do consume, Rio de Janeiro: UFRJ, 2013.
FONTE, M. Knowledge food and place: a way of producing, a way of knowing, Sociologia Ruralis, v.48, nº3, p.200-222, 2008.
FONTE, M. Food relocalisation and knowledge: dynamics for sustainability in rural areas”. In: FONTE, M.; PAPADOPOULOS, A. G. (orgs.). Naming food after places: food relocalisation and knowledge dynamics in rural development. Farnham: Ashgate, 2010.
FORNO, F. Consumatori in ‘movimento’: il consumo critico come forma di partecipazione politica, In: GASP: Gruppi di acquisto solidale e partecipativo, Milano: Punto Rosso, 2009.
GARCIA, M. C. Experiências brasileiras com Sementes Crioulas relato de uma viagem (bio)diversa. 2004. Disponível em: http://www.midiaindependente.org. Acesso em: 24 de maio de 2015.
GIDDENS, A.; LASCH, S.; BECK, U. Modernização Reflexiva: Política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: UNESP, p. 89-166, 2012.
GOLDBERGER, J. Conventionalization, civic engagement, and the sustainability of organic agriculture. Journal of Rural Studies, v.27, p.288-296, 2011.
GOODMAN, D.; DUPUIS, M.; GOODMAN, M. Alternative food networks. London/New York: Routledge, 2012.
GOODMAN D.; DUPUIS M. Knowing Food and Growing Food: beyond the production-consumption debate in the Sociology of Agriculture. Sociologia Ruralis, 42, 4: 5-22, 2002.
GOODMAN, D. The Quality “Turn” and Alternative Food Practices: Reflections and Agenda. Journal of Rural Studies, v.19, nº1, p.1-7, 2003.
GRAZIANO DA SILVA, J. A modernização dolorosa: Estrutura agrária, fronteira agrícola e trabalhadores rurais no Brasil. Rio de Janeiro: Zahar Editores, 1982.
GUIVANT, J. A teoria da sociedade de risco de Ulrich Beck: entre o diagnóstico e a profecia. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 16, p. 95-112, 2001.
GUTHMAN, J. The trouble with ‘organic lite’ in California: a rejoinder to the ‘conventionalization’ debate, Sociologia Ruralis, v.44, nº3, p.301-316, 2003.
HENDRICKSON, M. K.; HEFFERNAN, W. D. Opening Spaces through Relocalization: Locating Potential Resistance in the Weaknesses of the Global Food System. Sociologia Ruralis, 42, 4: 347–69, 2002.
HIGGINS, S. S. Fundamentos Teóricos do Capital Social. Chapecó: Argos, 2005.
MARX, K. O Capital: Crítica da Economia Política, Livro 1, tomo 2, São Paulo: Nova Cultural, 1985.
MINTZ, S. Comida e Antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais. São Paulo, v. 16, nº47, p.31-41, 2001.
MOL, A. P. J.; SPAARGAREN, G. Environment, Modernity and the Risc Society, the Apocalyptic Horizon of Environmental Reform. International Sociology, v.8, nº 4, p. 431-459, 1993.
O’CONNOR, D.; RENTING, H.; GORMAN, M..; KINSELLA, J. Driving Rural Development: Policy and Practice in Seven EU Countries, Van Gorcum, Assen, 2006.
OLIVEIRA L. F., D.; SILVA, F. Q.; F., C. A. L. A profile of the Brazilian consumers of organic products. African Journal of Business Management, v. 6, nº 23, p. 6939-6947, 2012.
PEREIRA, M. C.; MÜLLER, C. R., RODRIGUES, F. S. A., MOUTINHO, A. B. A., RODRIGUES, K. L.; BOTELHO, F. T. Mudança no perfil sociodemográfico de consumidores de produtos orgânicos. Ciência e saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 20, n. 9, p. 2797-2804, 2015.
PLOEG, J. D. V. D. Camponeses e impérios alimentares: lutas por autonomia e sustentabilidade na era da globalização. Porto Alegre, UFRGS Editora, 2008.
PLOEG, J, D.; RENTING, H.; BRUNORI, G..; KNICKEL, K.; MANNION, J.; MARSDEN, T.; ROEST, K.; GUZMAN, E. S.; VENTURA, F. Rural Development: From Practices and Policies Towards Theory. Sociologia Ruralis, v.40, nº 4, p. 391-408, 2000.
RAWLS, J. Uma teoria da justiça. Tradução de Vamireh Chacon. Brasília: Editora Universidade de Brasília, 1981.
RENTING, H.; SCHERMER, M.; ROSSI, A. Building Food Democracy: Exploring Civic Food Networks and Newly Emerging Forms of Food Citizenship. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, v.19, nº3, p. 289-307, 2012.
RENTING, H.; MARSDEN, T.; BANKS, J. Understanding alternative food networks: exploring the role of short supply chains in rural development. Environment and Planning, v. 35, nº 3, p. 393-411, 2003.
RITZER, G. The McDonaldization of society: an investigation into the changing character of contemporary social life. Thousand Oaks, CA, Pine Forge Press, 1996.
RITZER, G..; JURGENSON, N. Production, consumption, presumption: the nature of capitalism in the age of the digital ‘prosumer’. Journal of consumer culture, nº10, p.13-36, 2010.
ROSIN, C., CAMPBELL, H. Beyond bifurcation: examining the conventions of organic agriculture in New Zealand. Journal of Rural Studies, v. 25, nº 1, p.35-47, 2009.
SASSATELLI, R. The Political Morality of Food: Discourses, Contestation and Alternative Consumption, In: HARVEY, M.; MCMEECKIN, A.; WARDE, A. (org), Qualities of Food, Manchester, Manchester University Press, p. 176-207, 2009.
SEYFANG, G. Ecological citizenship and sustainable consumption: examining local organic food networks. Journal of Rural Studies, v. 22, n. 4, p. 383-395, 2006.
SIVINI, S. Intrecciare reti: agricultori biologici, gruppi di acquisto solidali, turisti responsabili, Catanzaro: Rubbettino, 2008.
SIVINI, S. Pratiche di produzione (alimentare) critica nel Mezzogiorno d'Italia. In: S. SIVINI., A. CORRADO (org), Cibo locale. Percorsi innovativi nelle pratiche di produzione e consumo alimentare, Napoli: Liguori Editore, 2013.
WARDE, A. Consumption, food and taste. London: Sage, 1997.
WEBER, M. Ensaios de Sociologia, Rio de Janeiro: LTC Editora, 1982.
VEBLEN, T. A teoria da classe ociosa (um estudo econômico das instituições). São Paulo: Nova Cultural, 1988.
VENTURA, F.; MILONE, P. Innovatività contadina e sviluppo rurale, Franco Angeli, Milano, 2005.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Política & Sociedade
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The articles and other work published in Política & Sociedade, a journal associated to the Graduate Program in Sociology at UFSC, are the property of the journal. A new publication of the same text, whether by the initiative of the author or third parties, must indicate that it was previously published in this journal, citing the edition and date of publication.
This work is licensed under the Creative Common License