Radioatividade natural em amostras alimentares

Authors

  • Fábio Luiz Melquiades UECO - Paraná
  • Carlos Roberto Appoloni UEL - Párana

Abstract

Measurements of radioactivity traces on environment and in foodstuffs are of fundamental importance to the monitoring of radiation level to which men is exposed direct or indirectly. This work deals with the measurement of radioactivity in powdered milk samples employing high-resolution gamma-ray spectrometry technique. It was possible to identify the radionuclides 40K, 137Cs and 232Th (obtained from 208Tl), which activities were calculated according to the International Atomic Nuclear Agency rules, showing normal levels for the products analyzed, what guarantee consumption of the referent milk.

Author Biographies

Fábio Luiz Melquiades, UECO - Paraná

Graduação em Física a nível de Bacharelado (1997) e Licenciatura (1998) pela Universidade Estadual de Londrina, mestrado em Física pela Universidade Estadual de Londrina (2000) e doutorado em Física pela Universidade Estadual de Londrina (2007).

Mais informações: Currículo Lattes - CNPq.

Carlos Roberto Appoloni, UEL - Párana

Bacharelado em Física pela Universidade de São Paulo (1973), Mestrado em Física Nuclear pela Universidade de São Paulo (1976), Doutorado em Física Nuclear pela Universidade de São Paulo (1983)e Pós-Doutorado em Física Nuclear Aplicada pela Universitá di Roma La Sapienza (1993).

Mais informações: Currículo Lattes - CNPq.

Published

2004-01-01

How to Cite

Melquiades, F. L., & Appoloni, C. R. (2004). Radioatividade natural em amostras alimentares. Caderno Brasileiro De Ensino De Física, 21(1), 120–126. Retrieved from https://periodicos.ufsc.br/index.php/fisica/article/view/6444

Issue

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Artigos

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