Analysis of the environmental management system at the shrimp laboratory of the Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC

Authors

  • Luciane Finger UFSC
  • Luís Moretto Neto UFSC
  • Bruna Ghizoni Vieira

DOI:

https://doi.org/10.5007/2175-8077.2010v12n27p208

Abstract

The increase of natural resources usage began from the consumption developed during Industrial Revolution and brought irreversible environmental impacts that, after the 60's and 70's, became relevant to manshood's attention. After the 90's, business, governmental and non-governmental initiatives stood out on the search of a better relationship between men and the environment. Considering these facts, the concepts of Environmental Management and Cleaner Production become more important. Aiming to brighten the view on how these processes happen inside organizations, this research has been based on the Marine Shrimp Laboratory of the Universidade Federal de Santa Catarina. The results achieved show the importance of disseminating knowledge about the processes inside organizations, and indicated the responsibility that the University has on the environmental management of the laboratory.

Author Biographies

Luciane Finger, UFSC

possui graduação em Administração pela Universidade Federal de Santa Catarina (2009) .

Luís Moretto Neto, UFSC

Luis Moretto Neto concluiu o doutorado em Engenharia de Produção e mestrado em Geografia -Desenvolvimento Regional e Urbano pela Universidade Federal de Santa Catarina.Exerceu funções executivas de Diretor de Operações, Planejamento e Presidente da Agência de Fomento de Turismo de Santa Catarina. Atualmente é Professor Associado II da Universidade Federal de Santa Catarina e ministra aulas nos Programas de Pós-Graduação(Mestrado) e Graduação em Administração. Publicou 22 artigos em periódicos especializados e 29 trabalhos em anais de eventos. Possui 3 capítulos de livros e 6 livros publicados. Participou de 37 eventos na área de atuação profissional. Orientou 125 trabalhos de conclusão de curso de graduação e especialização nas áreas de Administração, Economia e Turismo. Recebeu 1 prêmio e/ou homenagem. Atua na área de Gestão. Em suas atividades profissionais interagiu com 29 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos.

Published

2010-01-01

How to Cite

Finger, L., Neto, L. M., & Vieira, B. G. (2010). Analysis of the environmental management system at the shrimp laboratory of the Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC. Journal of Administration Science, 12(27), 208–231. https://doi.org/10.5007/2175-8077.2010v12n27p208