Incentives to Fair trade certification: the case of orange production in the State of Paraná, Brazil

Authors

  • Sandra Mara Schiavi Bánkuti Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR
  • Ferenc Istvan Bánkuti Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR
  • Melise Dantas Machado Bouroullec Ecole d’Ingénieurs de Purpan, Toulouse

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-1384.2013v10n2p214

Abstract

The authors believe that contemporary challenges related to sustainable rural development planning and food security are encouraging experiments with new models of rural development that includes Fair trade arrangements. The article is based on the outcomes of a case study of motivations to adopt these arrangements among orange cultivators located in the state of Paraná, in South Brazil. These arrangements are seen as an alternative, successful strategy for the small-scale farmers located in this area. The evidences confirm that the main impulse to make use of this kind of certification is related to expectations of improvements in quality of life for producers and their families. Regular access to markets was assumed as one important economic feature. From the environmental perspective the certification process allows too for coherent enforcement of the established regulations and also for the strengthening of so-called “good practices”. Otherwise, monitoring reveals the emergence of several obstacles due to cultural factors and to working contingencies. Bureaucratic control of the certification dynamics was considered rather as a positive factor of improvement of the whole productive system.

 

Author Biographies

Sandra Mara Schiavi Bánkuti, Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR

Graduação em Ciências Econômicas, pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1998) , Especialização , Mestrado e Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (2007) , com estagio de doutorado (sanduiche) no ENITIAA, em Nantes / França. Tem experiência nas áreas de Economia e Administração, com ênfase em Organização Industrial, Economia dos Custos de Transação e analise de sistemas agroindustriais, atuando principalmente nos seguintes temas: Nova Economia Institucional, estruturas de mercado e estratégias empresariais, competitividade de sistemas agroindustriais, agricultura familiar e estrategia setorial. Professora do departamento de Administração da Universidade Estadual de Maringá (DAD/ UEM) e do Programa de Pós-Graduação em Administração (PPA / UEM).

Ferenc Istvan Bánkuti, Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR

Doutor em Engenharia da Produção pela Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, SP, Brasil. Professor do Departamento de Ciência Animal da Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR, Brasil.

Melise Dantas Machado Bouroullec, Ecole d’Ingénieurs de Purpan, Toulouse

Doutora em Engenharia da Produção pela Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, SP, Brasil. Professora de marketing de cadeias agroalimentares da Ecole d’Ingénieurs de Purpan, Department of Economics, Management and Marketing, Toulouse, França.

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Published

2013-12-09

Issue

Section

Dossiê: Desenvolvimento territorial, sistemas agroalimentares localizados e ecologia