Mercados campesinos in Bogotá: intangible heritage and farmer’s economy development in Colombia

Authors

  • Ilanil Coelho Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC
  • Daniel Uribe Parra Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC

DOI:

https://doi.org/10.5007/1807-1384.2018v15n1p56

Abstract

This paper aims to present Mercados Campesinos (MC) in Bogotá, as marketing channels for selling fresh vegetables, fruits, typical meals, handicrafts, and others goods that recreate the barter fairs that occurred between indigenous groups located in the central region of Colombia, before colonization. Currently, the MCs [organizational model proposed by the Proceso Mercados Campesinos (PMC)], are intercultural spaces of farmers, indigenous people and afro-Colombians, based on the principles of Food Security and Sovereignty, where memories, ancestral knowledge and know-how circulate. We identify and present some of those know-how types that occur at MC. For this purpose, besides written sources (bibliography, legislation, official documents), we resort to interviews based on the Oral History methodology with farmers which have been participating in the MC, analysing how these participants can take ownership of the existing patrimonial policies. We find a process that is applied in Colombia for the cultural manifestation as an Intangible Cultural Heritage, which contains an instrument Called Plan Especial de Salvaguarda (PES) that not only could contribute to the development of the participating communities in the MC, but also to implement effective policies aimed towards the country’s Food Security and Sovereignty.

Author Biographies

Ilanil Coelho, Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC

Doutora em História Cultural pela Universidade Federal de Santa Catarina. Professora no Curso de História e do Programa de Mestrado em Patrimônio Cultural e Sociedade da Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC, Brasil

Daniel Uribe Parra, Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC

Mestrando em Patrimônio Cultural e Sociedade na 
Universidade da Região de Joinville, Joinville, SC, Brasil

References

ENTREVISTAS ORAIS

MORENO, Martha Lucia. Martha Lucia Moreno: entrevista [2 jun. 2016]. Entrevistador: Daniel Uribe Parra. Bogotá

TUNTAQUIMBA, Luis Enrique. Luis Enrique Tuntaquimba: entrevista [2 jun. 2016]. Entrevistador: Daniel Uribe Parra. Bogotá.

VALDERRAMA, Luz Hilda. Luz Hilda Valderrama: entrevista [2 jun. 2016]. Entrevistador: Daniel Uribe Parra. Bogotá.

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

ARIZPE, Lourdes. Culturas en Movimiento: Interactividad cultural y procesos globales. México: Cámara de Diputados LIX Legislatura-UNAM-CRIM-Editorial Miguel Ángel Porrúa, 2006, 368 pp.

COLOMBIA. Decreto n.º 2.941, de 6 agosto de 2009. 2009. Disponível em: <http://www.alcaldiabogota.gov.co/sisjur/normas/Norma1.jsp?i=37082>. Acesso em: 29 dez. 2016.

EL OTRO DERECHO. Derecho a la Tierra. Conceptos, experiencias y desafíos. Bogotá: ILSA n. 31-32. Agosto de 2004. Disponível em: < http://ilsa.org.co:81/biblioteca/dwnlds/od/elotrdr031-32/elotrdr031-32-00.pdf >. Acesso em: 31 mai. 2016.

GARAY S., Luis Jorge. Colombia: Estructura industrial e internacionalización 1967-1996. Santa Fé de Bogotá: Departamento Nacional de Planeación, 1998.

GARCÍA CANCLINI, Néstor. Culturas Híbridas: Estratégias para Entrar e Sair da Modernidade. Tradução: Heloísa Pezza Cintrão e Ana Regina Lessa. 4. ed. São Paulo: Edusp, 2008.

HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, Guillermo. De los Chibchas a la Colonia y a la República. Del Clan a la Encomienda y al Latifundio en Colombia. Colombia: Ediciones Paraninfo 1990.

LOPÉZ H., Diego. Disponibilidad de alimentos básicos en Colombia 2000 – 2010: ¿producción nacional o importaciones? 2012. 74 f. Dissertação (Mestrado de Economia) – Facultad de Ciencias Económicas, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 2012.

ORDOÑEZ, Fredy et al. Economía Campesina, Soberanía y Seguridad Alimentarias en Bogotá y la Región Central del País. Bogotá: Editorial ILSA, 2011

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS PARA ALIMENTAÇÃO E AGRICULTURA (FAO). Declaração Roma Sobre a Segurança Alimentar Mundial e Plano de Ação de 1996. 1996. Disponível em: <http://www.fao.org/docrep/003/W3613P/W3613P00.htm>. Acesso em: 19 fev. 2017.

OXFAM. Mercados Campesinos: Iniciativa de desarrollo rural incluyente liderada por organizaciones campesinas. Bogotá: Oxfam, 2014.

PARRADO, Álvaro; MOLINA, Juan. Mercados Campesinos: modelo de acceso a mercados y seguridad alimentaria en la región central de Colombia. Bogotá: OXFAM. 2014.

SEN, Amartya. Desenvolvimento como liberdade. Tradução de Laura Teixeira. São Paulo: Companhia das Letras, 2008

VIA CAMPESINA. NGO Forum Declaration in the World Food Summit of FAO (Rome+5). 2002. Disponível em: <https://viacampesina.org/en/index.php/main-issues-mainmenu-27/food-sovereignty-and-trade-mainmenu-38/398-declaration-ngo-forum-fao-summit-rome5> Acesso em: 19 fev. 2017.

Published

2018-02-02

Issue

Section

Artigos - Condição Humana e Saúde na Modernidade