The Information as competitive advantage in the process of integrated logistics in tourism services

Authors

  • Sara Joana Gadotti dos Anjos Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC
  • Francisco Antonio dos Anjos Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC
  • Ovidio Fellipe Pereira da Silva Junior Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC

DOI:

https://doi.org/10.5007/1518-2924.2008v13nesp2p41

Keywords:

Information, Logistic, Tourism

Abstract

In all the sectors of the economy the competition is speeding more and more every day, because technologically, organizations can reach the same level of development. Particularly in the management of services, the differential is in the strategical form of using the information, in the attainment of the competitive advantages, providing to the

new organizations forms to surpass the performance of the competitors, transforming the chains and having as focus activities of value. This article is centered in the delimitation of a model of Integrated Management - SIGESTur, having the hotel management as the central point of the process of joint among the elements that integrate the tourism system. At first, studies deepen the thematic quarrels having as base the bibliographical analysis. At a second moment,   develop a methodological proposal having as a base the bibliographical analysis and at a third moment present the considered model. For the development of the considered model, researchers used a study of a case in a Hotel of National Chain and 12 companies partners (feeding, leisure, entertainment and ways of transport), that is part of the value net. After the accomplishment of the interviews models were made to shape the processes of the net of value of the tourist services, having as a focus the identification of the existing joints among the hotel and the tourist services and finally the model SIGESTUR was developed conceptually.The results of the inquiry points about the hotel management chain of value show that the focus must be centered in an efficient flow of information and in a net of value lined up with agility among the tourist logistic partners, innovating and adding value to the offered services.

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Author Biographies

Sara Joana Gadotti dos Anjos, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC

Administradora pela Fundação Universidade Regional de Blumenau (1991), mestre em Engenharia de Produção/Inovação Tecnológica pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999) e doutora em Engenharia de Produção/Gestão de Negócios pela Universidade Federal de Santa Catarina (2004). Pós-doutorado na Espanha em Gestao da Qualidade em Destinos Turísticos (2007/2008). Professora do Programa de Pós-graduação em Turismo e Hotelaria da Universidade do Vale do Itajaí. Pesquisadora na temática logística e qualidade no turismo.Temas de Interesse: Turismo, Qualidade em Destinos Turísticos e Hoteleiros, Logística.

<p>Mais informações: <a href= "http://lattes.cnpq.br/6577619488007785" target="_blank">Currículo Lattes - CNPq.</a>

Francisco Antonio dos Anjos, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC

Possui graduação em Geografia pela Universidade do Vale do Itajaí (1992), mestrado em Geografia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999) e doutorado em Engenharia de Produção/Gestão Ambiental pela Universidade Federal de Santa Catarina (2004), com pós-doutorado em Geografia Urbana na Universidade Estadual Paulista - UNESP- Campus de Presidente Prudente (2006), com complementação do estágio junto a Universidade Politécnica da Catalunha, no departamente de Urbanismo e Ordenamento do Território (2007). Atualmente é professor da Universidade do Vale do Itajaí, no departamento de Arquitetura e Urbanismo e nos cursos de Mestrado em Turismo e Hotelaria e Doutorado em Administração e Turismo. Tem experiência na área de Turismo e Planejamento Urbano, atuando principalmente nos seguintes temas: turismo, espaço urbano, gestão do territorio, planejamento urbano e educação.

<p>Mais informações: <a href= "http://lattes.cnpq.br/5675009830173154" target="_blank">Currículo Lattes - CNPq.</a>

Ovidio Fellipe Pereira da Silva Junior, Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI) - SC

Professor e Pesquisador

Universidade do Vale do Itajaí – Univali

Published

2008-12-22

How to Cite

ANJOS, Sara Joana Gadotti dos; ANJOS, Francisco Antonio dos; SILVA JUNIOR, Ovidio Fellipe Pereira da. The Information as competitive advantage in the process of integrated logistics in tourism services. Encontros Bibli: revista eletrônica de biblioteconomia e ciência da informação, [S. l.], v. 13, n. 26, p. 41–56, 2008. DOI: 10.5007/1518-2924.2008v13nesp2p41. Disponível em: https://periodicos.ufsc.br/index.php/eb/article/view/1518-2924.2008v13nesp2p41. Acesso em: 18 may. 2024.

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